Pěstování ředkviček, tři toalety a Babišovy drahoty. Lídři perlili v superdebatě

Česko hledá premiéra

Česko hledá premiéra: Velká předvolební debata (1)

Lídři osmi nejvýraznějších stran a hnutí se střetli ve speciální předvolební debatě Česko hledá premiéra. Diskuze na CNN Prima NEWS se neobešla bez slovních střetů, osočování z přešlapů a prapodivných analogií. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš mával s obálkou časopisu a vykřikoval, kde že je jeho oponent Ivan Bartoš od Pirátů. Předseda hnutí STAN na oplátku připomněl premiérovi „pěstování ředkviček“, lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) zase korupční skandály z řad ANO. Výběr hlášek z nedělní superdebaty si můžete přečíst níže.

Pandemický zákon

Babiš během debaty upozornil, že pandemický zákon byl výsledkem kompromisu mezi vládní koalicí a opozicí. „Byla to dohoda. Je to dílo většiny, kteří tady stojí, možná všech,“ uvedl na svou obranu. „Hlasoval jsem proti,“ ozval se z druhé strany studia předseda SPD Tomio Okamura. „Já tam nebyl,“ dodal pro jistotu šéf neparlamentního hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Drzost, sepsul Rakušan Babiše

Diskuze po celou dobu večerní superdebaty jiskřila především mezi premiérem Babišem a šéfem Starostů a nezávislých Vítem Rakušanem. Toho předseda vlády osočil z toho, že opozice „zazděním“ prodloužení nouzového stavu ohrozila životy spoluobčanů. Za to ho ale Rakušan tvrdě sepsul. „Že máte drzost tohle říct. Máte na podrážce otisk bílého kříže,“ připomněl dobu, kdy se ze Staroměstského náměstí stalo pietní místo na památku těch, co zemřeli kvůli covidu.

Místo řešení covidu chtěl premiér pěstovat ředkvičky

Vyostřená slovní válka pokračovala. V jeden moment najednou premiér Babiš vytáhl obálku časopisu Reflex, kde byla na titulní straně molekulární vědkyně Soňa Peková, která se proslavila výrokem, že koronavirus do Vánoc zmizí.

„Pane Rakušane, Pekovou jste navrhli na vyznamenání. To je vaše dílo,“ osočil svého politického oponenta s obálkou v ruce. Pak se otočil směrem k Fialovi z ODS. „Vy jste hlasoval proti tomu, aby vojáci mohli pomáhat,“ ukázal prstem na lídra koalice Spolu.

Fiala zareagoval s tím, že by měli místo této diskuze spíše držet minutu ticha za 30 tisíc mrtvých, které vláda nedokázala ochránit. „Měli jsme nejhorší čísla v Evropě. Tohle se nedá svalit na opozici. Taky vám tu můžu připomínat vaše citáty, jak jste sliboval, že nebudou žádná plošná opatření. A jak to dopadlo,“ kontroval.

Oponoval i Rakušan. „Je neuvěřitelné, co slyšíme od pana premiéra. Tenhle člověk až do roztrhání těla chtěl řešit zahrádkářský zákon, chtěl pěstovat ředkvičky. Neskákejte mi do řeči, nejste v Agrofertu,“ připojil se ke kritice směrem k premiérovi.

Jako žalovat Churchilla za bombardování Německa

Lídryně uskupení Trikolóry, Svobodných a Soukromníků Zuzana Majerová Zahradníková se opřela do všech, kteří podporovali prodlužování nouzového stavu. „Všichni jste v těch křeslech seděli moc dlouho. Nouzový stav jsme od samého začátku jako jediní odmítali. Jako jediní se snažíme dlouhodobě pomáhat naší střední třídě. Máte plnou hubu keců, ale nic jste pro ty lidi neudělali,“ osočila ostatní strany ve Sněmovně. Posléze dodala, že žádná pandemie nikdy nebyla.

Její slova rozhořčila Hamáčka. „Uvítal bych, kdybychom se bavili, kdo covid zaplatí a ne kdo za něj může. Žalovat nouzový stav v době pandemie je jako žalovat Winstona Churchila, že bombardoval Německo,“ řekl ve vysílání. „A k té pandemii, těch 30 tisíc lidí zemřelo na chřipku? Nikomu nezávidím, aby takovýhle prů*er musel řešit. Možná jsme udělali chyby, ale postupovali jsme podle krizového zákona,“ bránil se šéf sociálních demokratů.

Babišovy drahoty

Debata se pomalu stočila k otázce EU a případného vystoupení z unijního uskupení. „Co se týče vystoupení České republiky z EU, tak nedávejte za příklad Británii. Chceme zachovat volný pohyb osob, pochopitelně ne migrantů. Nikdo se nemusí bát, že nebude moct pracovat v zahraničí, prostě bez diktátu Bruselu. Už to připravujeme, jako jediná vlastenecká strana, která má zastoupení i v Evropském parlamentu, a posilujeme. Evropská unie se dříve nebo později rozpadne a poslední bude platit účet,“ prohlásil v debatě směrem k Babišovi Okamura.

„Co se týče Czechxitu, tak ve Velké Británii nemají ani potraviny, jsou úplně v pytli. Pane Fialo, všechno jste rozprodali – vodu, plyn, elektřinu. Byli jste ve vládě do roku 2013. I Rakušan tam byl s Gazdíkem, kámoš Kalouska,“ kritizoval Babiš opoziční strany.

„Premiére, nevracejte se do minulosti a vraťte se do přítomnosti. Aby toto období nevstoupilo do dějin jako Babišovy drahoty. Chceme po premiérovi, aby hájil zájmy občanů, ale ne tak, aby se jim zdražovaly energie,“ zareagoval Fiala. „Řítíme se do katastrofy, dosáhneme dluhové brzdy. A co třeba modernizační fond, který by podporoval lokální zdroje energie? S tím jste neudělali vůbec nic, před volbami chcete všechno zachránit. Asi vám chybí nové lithium,“ rýpl si Rakušan k někdejšímu předvolebnímu tématu hnutí ANO.

Čte jen své knížky

Babiš připomněl, že společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem bojoval proti nelegální migraci. Připomněl k tomu svou knížku Sdílejte, než to zakážou a připojil k tomu poznámku, že Piráti a STAN chtějí přivézt nelegální migranty.

„Babiš čte jen své knihy, to je jeho problém. Měl by číst i programy ostatních uskupení. My odmítáme nelegální migraci, máme plán to řešit na evropské úrovni bez kvót. Je potřeba ochrana hranic, ale nechceme žít za ostnatým drátem,“ zareagoval na premiérův opakovaný útok.

Předseda vlády nicméně s ataky nepřestal. „Před minulými volbami jsem uzavřel smlouvu s občany, splnil jsem 20 bodů z 22 včetně bojování s migrací. Byl jsem na lodi italského námořnictva, s Orbánem jsme nejaktivnější. Vítači? Samozřejmě Pirátostan. Mají to opakovaně. Už ani nevíme, co mají v programu. Oni jsou naši zelení, Pirát je zelenej. Plus paní Pekarová,“ připojil pro jistotu pražskou lídryni za Spolu.

„Premiér si gentlemansky bere do úst paní Pekarovou, která tu není a nemůže se bránit,“ okomentoval Babišovu poznámku Fiala.

Stesk po Bartošovi

Několikrát během debaty se ze strany Babiše ozval dotaz, kde je předseda Pirátů Ivan Bartoš, jeden z jeho hlavních politických oponentů. „Hřib chce stavět třetí toalety, těch padesát pohlaví. Nikdo tomu nerozumí. Kde je Bartoš? Proč nepřišel?“ dožadoval se odpovědi.

„Rád bych mluvil o věcech z našeho programu, ale musím reagovat na toho pána na kraji. Jsme koalice dvou hnutí, nemáme jednoho majitele. Babiš tu vytahuje staré novinové útržky a mává tu s nimi. Nikdy nenechá nikoho domluvit, všechny překřikuje. Nevlastníme tu koalici, střídáme se na debatách, kdo tam s vámi bude, abychom to nemuseli zažívat dvakrát týdně,“ řekl sarkasticky Rakušan.

Korupce ve vládě?

Publikum pobaveně reagovalo na Babišovo tvrzení, že jeho vláda neměla na kontě žádný korupční skandál. To si lídři opozičních stran nenechali ujít.

„Vy že jste neměli žádnou kauzu? Váš Faltýnek si píše svoje poznámky o tom, kde kšeftuje, a Jermanová měla dva úředníky na kraji, odkud jsme je vymetli. Obžalované,“ doplnil Rakušan.

„Když se řekne korupce, tak se mi vybaví Faltýnek a Jermanová. A oba dva za vás kandidují. Když na jiné házíte bláto, neznamená to, že sám nejste až po uši špinavý,“ doplnil Fiala.

Připojil se ale také Hamáček. „Prosil bych kolegu Rakušana, aby se mírnil. Vy máte také obviněného hejtmana a nikdo to do toho netahá,“ dodal.

Sviňárny

Předseda komunistů Vojtěch Filip se také pustil do Rakušana. „Obvinit velvyslance v Íránu, že kšeftoval s vízy… já nevím, jestli to pan Rakušan ví, ale víza nedává velvyslanec, ale konzulární úřad. Jestli jste se chtěli zbavit velvyslance, udělali jste zase jednu sviňárnu, kterou děláte pořád,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Když o mně komunista říká, že dělám sviňárny, tak je to možná vyznamenání. Oni jich dělali 40 let hodně,“ zaznělo od Rakušana v závěru superdebaty.

Tagy: