Zelenskyj dostal od Pekarové triko s ostrým vzkazem Putinovi. Chci inspirovat ostatní, řekla

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal od Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) kuriózní dárek. Dočkal se černého trička s nápisem, že je Rusko teroristickým státem. Předsedkyně Poslanecké sněmovny zároveň oznámila, že se v Praze bude na podzim konat Krymská platforma, která se zabývá otázkami Ruskem okupovaného poloostrova. Ještě před návštěvou dolní komory Zelenskyj zavítal do Senátu, kde se setkal s předsedou Milošem Vystrčilem (ODS).

Ukrajinský prezident se ve Sněmovně zapsal do pamětní knihy. Od Pekarové Adamové dostal darem černé triko s textem v angličtině, podle kterého je Rusko teroristický stát. Nápis odkazuje na sněmovní usnesení z loňského listopadu, kterým dolní komora označila současný ruský režim za teroristický. „Tričko je symbol, Zelenskyj často vystupuje v neformálním oblečení. Citovala jsem jen část sněmovního usnesení, abychom inspirovali ostatní,“ řekla Pekarová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vystrčil předal Zelenskému speciální dar. Český Senát stojí za Ukrajinou, dodal

„Stále jsme a budeme po boku Ukrajiny v boji proti ruskému agresorovi – až do konečného vítězství. Také jsme probrali summit Krymské platformy, která má za cíl připomínat, že je Krym ukrajinským územím,“ řekla Pekarová na tiskové konferenci. Zároveň oznámila, že setkání parlamentních orgánů se bude konat v Praze letos v říjnu. Společně s tím pozvala do české metropole prezidentovu ženu Olenu.

„Ukrajinci nebojují jen sami za sebe, ale i za bezpečnost Evropy. Okupace jakéhokoliv území je něco, s čím se nesmíme smířit. Když se podíváme, kolik území Rusové okupují – včetně Krymu – jde skoro o rozlohu bývalého Československa. To nám nemůže být lhostejné,“ podotkla šéfka horní komory. Zdůraznila, že se Česká republika chce více angažovat v tématu únosů ukrajinských dětí do Ruska, kterého se okupanti dopouštějí od začátku své invaze.

Oproti původním plánům vystoupila na tiskové konferenci jen Pekarová Adamová v souvislosti s časovým posunem předešlých bodů Zelenského programu v Česku.

Tagy:
tričko dárek Ukrajina TOP 09 Markéta Pekarová Adamová předsedkyně Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Poslanecká sněmovna ČR