Zelenskyj hovořil s Pavlem. Poděkoval mu za podporu a pozval ho na návštěvu země

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli telefonicky poděkoval nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a Čechům za neochvějnou podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Pozval ho také na návštěvu země. Zelenskyj to v neděli uvedl na Twitteru. Nově zvolený prezident Pavel ukrajinského prezidenta Zelenského ujistil, že se Ukrajina může nadále spolehnout na podporu ČR.

Pavel v neděli mluvil v médiích o tom, že chce navštívit Kyjev společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Doufá, že se cesta uskuteční na jaře před summitem Severoatlantické aliance (NATO). Summit se bude konat v červenci ve Vilniusu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvítězila naděje, slušnost a pravda, řekla Pavlovi Čaputová

„Osobně jsem pogratuloval Petru Pavlovi k vítězství v českých prezidentských volbách. Poděkoval jsem jemu a českým občanům za jejich neochvějnou podporu. Pozval jsem ho na návštěvu Ukrajiny,“ napsal Zelenskyj. Pavel ve volbě hlavy státu porazil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Pavel Zelenskému za gratulaci k výsledku voleb a pozvání poděkoval. „Během našeho dnešního telefonátu jsem ho ujistil, že se Ukrajina může i nadále spolehnout na podporu České republiky,“ uvedl bývalý vysoký představitel české armády a NATO.

Pavel v neděli v CNN Prima NEWS uvedl, že pro bezpečné prostředí v Evropě je důležité nepolevit v podpoře Ukrajiny, kterou loni napadlo Rusko. Ekonomická situace v Rusku na tamní občany dopadá citelně, roste frustrace z výsledků války i z toho, jakým způsobem režim s lidmi komunikuje, řekl. Rusko postupně zjistí, že z dané situace se nedá vyjít zásadním vítězstvím, míní.

V České televizi také řekl, že ekonomické sankce snižují možnost Ruska investovat více peněz do války. Blokáda některých pokročilých technologií vede zemi k použití méně sofistikovaných technologií, případně odkrývá vazby na íránský či severokorejský režim. Frustrace podle Pavla roste nejen mezi obyvatelstvem, ale také v ruské armádě, jež nebyla zvyklá prohrávat.

Tagy: