Pavel: Mobilizace se mnou nepřichází. Blízko hranic zuří válka, NATO ale dává garanci bezpečí

Se mnou rozhodně nepřichází mobilizace nebo změna kurzu ve vtahování země do války, zdůraznil v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS nově zvolený prezident Petr Pavel. Bránil se tak dezinformacím, které o něm před volbami kolovaly. Připomněl, že válka zuří na Ukrajině, tedy blízko českých hranic, ale NATO podle něj garantuje bezpečí.

„Se mnou rozhodně nepřichází žádná mobilizace nebo změna kurzu ve vtahování země do války. Se mnou přichází realismus i v tom pozitivním vysvětlování,“ bránil se dezinformacím, které o něm před volbami kolovaly, v Partii Pavel.

K TÉMATU: Hádka v Partii: Voliči ANO jako hnůj a odpad A strašení důchodců

Někteří Češi před volbami dezinformacím uvěřili a báli se, že jejich děti budou muset narukovat do války. To ale nový prezident důrazně odmítl. Tím, že je Česká republika součástí Severoatlantické aliance (NATO), je podle něj v bezpečí. „Sice máme nedaleko hranic válku, která má potenciál se rozrůst, ale zároveň jsme součástí uskupení, které nám dává největší bezpečnostní garance, jaké jsme kdy měli,“ zdůraznil ve vysílání.

Zároveň upozornil, že cestou ale není přestat podporovat Ukrajinu. „Musíme vysvětlit lidem, že jsme zemí, která je civilizovaná a solidární. Jsme schopni pomáhat lidem, kteří se dostali do problémů. Je na místě být solidární, ostatní by nám rovněž pomohli. Válka se nás dotýká, i když ne tím, že by nám sem létaly rakety nebo by nám někdo bořil města či zabíjel lidi po tisících,“ uvedl.

Pavel také zdůraznil, že způsob mezinárodních vztahů, které prosazuje Rusko, je proti českému dlouhodobému zájmu. „Chceme žít v prostředí, které respektuje i malé státy, kde i státy naší velikosti mají své slovo. Nemůžeme dopustit porušování pravidel nedaleko našich hranic,“ řekl rozhodně.

S Čaputovou navštíví Kyjev

Jako prezident má v plánu na jaře navštívit Kyjev spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na společnou cestu by podle něj měli vyrazit ještě před summitem NATO, který se uskuteční v červenci ve Vilniusu. O této možnosti podle něj týmy obou hlav států přemýšlely nezávisle na sobě ještě před Pavlovým zvolením. „Říkala, že to bylo jako telepatie, že jsme si tak trochu přesouvali myšlenku,“ vyprávěl s nadsázkou.

Nově zvolená hlava státu má také v neděli v plánu volat si se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. „Bude mi volat okolo 14:30,“ sdělil Pavel v nedělní Partii.

Tagy: