Zelenskyj poslal jasný vzkaz Západu: Pokud svět nezasáhne, přijdeme o miliony lidí

Volodymyr Zelenskyj

V souvislosti s invazí na Ukrajině se množí obavy o jadernou bezpečnost v celé Evropě. Rusko opustí velké firmy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu apeluje na Západ, aby zasáhl proti ruské agresi v jeho zemi. Ukrajina podle něj válku sama zastavit nedokáže. Podle Zelenského musí státy jednat, než bude „příliš pozdě“. „Přijdeme o miliony lidí,“ varovala ukrajinská hlava státu před možnými důsledky.

Západ dál odmítá zajistit nad Ukrajinou bezletovou zónu. Znamenalo by to pro země NATO totiž přímé zapojení do válečného konfliktu. Prezident Volodymyr Zelenskyj ale dál na tento krok apeluje, zastavil by totiž bombardování civilních oblastí a zachránil tedy spoustu životů. Na obavy z přímé konfrontace Západu s Ruskem reagoval ostře: „Zhoršení pro koho? Pro naše rodiny? Ne. Pro ně? Kdo ví? Nikdo neví. Ale víme, že přesně tohle je velmi špatné. A v budoucnu už bude pozdě,“ varoval ukrajinský prezident v rozhovoru pro Sky News.

„Věřte mi, že pokud se to bude takhle prodlužovat, uvidíte, že zavřou oblohu, ale my přijdeme o miliony lidí,“ pokračoval Zelenskyj. „Začne třetí světová válka a teprve potom uděláte bezletovou zónu, ale to už bude pozdě,“ dodal s tím, že ruský prezident Vladimir Putin „jde přímo do pekla“.

Podle ukrajinské hlavy státu je dialog vždy kompromisem. Ukrajina ale sama válku ukončit nemůže. „Je to rozhodnutí dvou zemí a dvou národů a rozhodnutí dvou prezidentů. Jedním z nich je Putin, takže uvidíme,“ vysvětlil Zelenskyj.

V projevu po několikadenním obléhání města Mariupol na jihu země také uvedl, že Rusko zachází s Ukrajinci jako se zvířaty, když jim blokuje přístup k základním potřebám. Ve středu se navíc dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny stala terčem ruského náletu.

„Chtějí, abychom se cítili jako zvířata, protože zablokovali naše města. Největší města na Ukrajině a zablokovali je, protože nechtějí, aby naši lidé dostali nějaké jídlo, vodu,“ sdělil Zelenskyj.

Na Ukrajině se po několika neúspěšných pokusech podařilo ve středu ustanovit některé humanitární koridory. Evakuovat se tak podařilo z obléhaných měst asi 40 tisíc lidí.

Tagy: