Putin se rozzuřil kvůli použití drahých raket. O válce nezná celou pravdu, tvrdí novinář

Vladimir Putin

Rozhovor s Lukášem Visingrem

Ruský prezident Vladimir Putin je naštvaný, že jeho armáda použila na ostřelování letiště nedaleko ukrajinského města Vinnycja drahé a vzácné rakety. Tvrdí to šéf investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev. Podle něj hlava státu dostává o průběhu války zkreslené informace.

„Poté, co Rusové vypálili na Vinnycju osm velmi drahých raket, kterých má armáda v zásobách málo, Putin se rozzuřil. Dříve byl totiž informován, že tyto rakety jsou nejcennější a Rusko jich má už méně než tisíc,“ cituje Grozeva web Ukrajinska Pravda. Při nedělním raketovém útoku zemřelo nejméně deset lidí.

Novinář se domnívá, že Putinovo okolí neříká svému šéfovi o situaci na Ukrajině pravdu. Vojenští experti už od prvních dnů invaze upozorňují, že Rusko postupuje daleko pomaleji, než plánovalo. Panují názory, že Putin si představoval několikadenní krátký proces. Zmar ruské armády má dokumentovat desítky kilometrů dlouhý a nehybný konvoj před Kyjevem. Bojová vozidla jsou údajně bez paliva, vojáci nemají co jíst a prý rabují blízké obchody.

Bojí se mu to říct

Také vzdor Ukrajinců je údajně větší, než se čekalo. Podle Ukrajiny se podařilo zneškodnit více než 12 tisíc ruských vojáků, není ale jasné, kolik z nich zemřelo nebo kolik jich je v zajetí. „Většina porážek není Putinovi hlášena pravdivě. Nemá úplný obrázek o svém neúspěchu,“ uvedl Grozev.

Podle něj okolí Putinovi s největší pravděpodobností neřeklo, že většina Ukrajinců má negativní vztah k okupantům. „Prostě se mu o tom bojí říct,“ dodal Grozev. Oproti anexi Krymu v roce 2014 vidí rozdíl právě v ovlivnění myšlení západních zemí, což se mu aktuálně vůbec nedaří a po světě má jen minimum spojenců či podporovatelů.

Putin je rozzlobený a naštvaný, tvrdí CIA

Naopak vedení amerických zpravodajců předpokládá, že Putin informace o průběhu války má. Podle ředitele CIA Williama Burnse je kvůli selháním své armády ruský prezident „rozzlobený a naštvaný“. Proto se prý může pokusit porazit ukrajinskou armádu i přes ztráty mezi civilním obyvatelstvem a hrozí výrazná eskalace konfliktu.

„CIA zároveň nevidí způsob, jak by Putin dosáhl svého cíle ovládnout Kyjev a nahradit ukrajinskou vládu svou loutkovou,“ dodal Burns.

Boje na Ukrajině si podle OSN vyžádaly už 474 civilních obětí, dalších 861 lidí bylo zraněno. Informoval. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová v úterý oznámila, že během války zemřelo nejméně 41 dětí. Podle Ukrajiny ztratili Rusové od začátku invaze téměř 12 tisíc vojáků. Rusko minulý týden přiznalo 498 padlých a 1 597 zraněných. Informace obou stran zatím nelze ověřit.

„Konflikt dospěje v jednotkách týdnů k nějakému kompromisu, přinejmenším v podobě velkého příměří. Obě strany jsou nesmírně vyčerpané. Hlavně Rusko utrpělo velké ztráty. Obě strany si nemohou dovolit vést konflikt dlouhé měsíce. Dočkáme se alespoň ukončení vojenských akcí,“ odhadl v úterním vysílání CNN Prima NEWS vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Tagy: