Děti uprchlíků by měly mít potvrzení o povinném očkování, mají jasno experti

Očkování dětí

Obavy kolem zdraví uprchlíků

Epidemiologové a vakcinologové v Česku se obávají, že s rostoucí uprchlickou vlnou by se do republiky mohly vrátit nemoci, které se nám díky očkování podařilo prakticky vymýtit. Shodují se na tom, že hlavně u dětí je potřeba kontrolovat, jestli jsou očkované v Česku povinnými vakcínami.

Spalničky, černý kašel nebo dětská obrna. Nemoci, které v České republice téměř neznáme. Uprchlická vlna by je ale mohla připomenout. „Spalničky, dětská přenosná obrna, černý kašel a tuberkulóza jsou věcmi, které by nás měly zajímat. Na Ukrajině je také vzteklina. Proočkovanost je tam rozhodně nižší než v České republice nebo v řadě evropských a západoevropských zemí. Proočkovanost proti základním onemocněním se u nás pohybuje přes 90, 95 nebo 97 %. Na Ukrajině se bavíme o proočkovanosti maximálně kolem 80 až 82 %,“ vysvětlil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Akutně je určitá obava hlavně z nákaz přenosných vzdušnou cestou jako jsou např. spalničky, černý kašel, méně pravděpodobný i záškrt. Určitá obava je z přenosné dětské obrny a v delším horizontu i z nárůstu tuberkulózy a virových hepatitid, případně i HIV,“ dodal epidemiolog Rastislav Maďar.

Nárůstu případů dětských nemocí u malých uprchlíků se obávají i praktičtí lékaři. A chtějí, aby povinné očkování, stejně jako v Česku, platilo i pro ně. „To znamená, že před vstupem do mateřské školky by měli mít tři dávky hexavakcíny a jednu dávku očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím,“ řekla praktická lékařka Ilona Hülleová.

Podle vakcinologů bude důležité, aby měli uprchlíci přístup ke zdravotní péči a aby se dětské očkování kontrolovalo. V případě, že děti očkované nebudou, anebo bude chybět informace o předchozí vakcinaci, bude potřeba je přeočkovat.

Čestné prohlášení stačit nebude

Názory odborníků podporují i kraje. „Musím říct, že jsem na Krizovém štábu velmi apeloval, abychom všechna tato očkování vyžadovali. Dokonce tam padl návrh, že by stačilo čestné prohlášení příchozích, že jejich děti jsou naočkované. To zásadně odmítám,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba. „Chápu, že očkovací průkaz asi není to, co by člověk, který utíká před válkou, hledal a bral si s sebou, ale žádné čestné prohlášení stačit nemůže,“ doplnil šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Příchod uprchlíků z Ukrajiny ale nemá podle Kubka vliv na vývoj covidové situace. „Chtěl bych říct, že to, že se v současnosti zase začala zhoršovat – nebo minimálně přestala zlepšovat – covidová situace, není vinou uprchlíků, ale nás, že se chováme nezodpovědně. České zdravotnictví bude muset zajistit bezpečnost statisíců uprchlíků a v této situaci je naprosto nezodpovědný návrh vlády snižovat výdaje na zdravotnictví a platbu na státní pojištěnce. Zdravotnictví není perpetuum mobile a nemůže bez peněz tento obrovský nápor zvládnout,“ vysvětlil Kubek.

Jakým způsobem a jestli vůbec bude Česká republika vyžadovat očkovací průkazy po lidech, kteří prchají před válečným konfliktem, není zatím jasné.

Tagy: