Rusové se chlubí záběry apokalypsy. Místo ukrajinského města zůstala jen „měsíční krajina“

Ruští tankisté zveřejnili záběry kompletně zdevastované Marjinky na východě Ukrajiny, zároveň se chlubili „apokalypsou“, kterou městu způsobili. „Nejsou moc odlišní od Islámského státu,“ reagoval na mrazivé fotografie a cynický přístup agresora vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Příspěvek okupantů dále označil za obraz „ruského světa“. Z města již koncem předchozího roku zmizel veškerý civilní život, stále jím však prochází fronta a boje pokračují.

„Když slyšíte slovo apokalypsa, co se vám vybaví? Konec světa, konec života, něco strašidelného a nezvratného. Tohle je ono,“ napsali tankisté jižního vojenského okruhu na Telegramu. Provokativní příspěvek okupantů rozlítil na sociálních sítích ukrajinskou veřejnost i úřady. Další znepokojivé záběry města v troskách zveřejnila v posledních dnech i agentura AP.

K TÉMATU: Bachmut je město mrtvých duší. Nezbylo z něj nic, řekl ukrajinský voják reportérovi

„Ruský svět. Před ním Marjinka žila a prosperovala. Takto vypadají důsledky aktivit teroristického Ruska. Nejsou moc odlišní od Islámského státu,“ uvedl v reakci na Telegramu Jermak. „Jak mají Rusové zaplatit za Marjinku a další ukrajinská města? Za zločiny a vraždy? Tribunál, vojenské zničení na bojišti, izolace, revize ruské historie včetně druhé světové války, reparace, demilitarizace, pád režimu. Dokážeme to,“ doplnil ještě ukrajinský politik.

„Marjinka je pod neustálou nepřátelskou palbou. Ve městě nepřežila ani jedna budova. Policejní oddíl Bílý anděl pomohl místním v průběhu osmi měsíců války opustit oblast. V Marjince již nejsou žádní civilisté,“ uvedla ukrajinská policie již začátkem listopadu. V původně zhruba desetitisícovém městě však probíhají boje dodnes.

Rusové ničí všechno živé

Rusko se pokouší i poslední zbytky trosek kompletně srovnat se zemí. Po ostřelování dělostřelectvem a tanky zůstaly v holé krajině pouze zborcené stěny a ohořelé stromy. Podle velitele místní policie Arťoma Šuse se nepřátelská vojska pokouší zničit veškeré možnosti vojenského krytí. „Ničí všechno, s jejich taktikou totiž nejsou schopni porazit naše jednotky, proto se uchylují k destrukci všeho živého,“ uvedl pro agenturu AP. „Nejsou tu zákopy, není tu nic. Musel jsem se i schovávat za lednicí,“ sdělil koncem ledna jeden z místních vojáků agentuře AFP, informoval portál UK Daily News.

„Myslel jsem si, že záběry jsou příliš šokující, než aby byly skutečné. Proto jsem je nejdřív nesdílel. Mýlil jsem se,“ napsal na Twitteru Ostap Yarysh, novinář stanice Hlas Ameriky. „Je škoda, že řada lidí nerozumí hrdinství, jež toto město dokázalo udržet déle než rok,“ komentoval záběry ukrajinský bloger Igor Lačenkov.

Tagy:
válka tank město apokalypsa Ukrajina Rusko trosky zkáza Hlas Ameriky Bachmut Marjinka Andrij Jermak Igor Lačenkov