Zelenskyj z obleženého Kyjeva poděkoval Česku. Ocenil přístup Fialy a konkrétní pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (25. února)

Kyjev byl v noci ubráněn a Zelenskyj ve městě bojuje také

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval na Twitteru České republice za trvající podporu Kyjeva a za konkrétní pomoc. Šéf země také jmenovitě zmínil premiéra Petra Fialu. Tuzemská vláda v sobotu ráno oznámila, že na Ukrajinu pošle rozsáhlý transport zbraní a munice.

„Informoval jsem prezidentku Gruzie Zurabišviliovou a premiéra České republiky Petra Fialu o aktuální situaci. Probírali jsme spolu konkrétní pomoc. Jsem moc vděčný naši přátelům v Gruzii a Česku za jejich podporu,“ napsal ukrajinský prezident na Twitter.

Zelenskyj nadále zůstává v Kyjevě, řídí obranu hlavního města a celé země, telefonuje se státníky a pravidelně informuje o vývoji na Ukrajině právě na populární sociální síti.

Na tweet ukrajinského státníka český premiér záhy zareagoval slovy: „Přátelům musíme pomáhat. Ujistil jsem ho, že na ČR se Ukrajina může spolehnout.“

O konkrétní pomoci pro Ukrajinu promluvila v sobotu ráno ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní Česko daruje východoevropské zemi 30 tisíc pistolí, 7 000 útočných pušek, 3 000 kulometů, několik desítek odstřelovacích pušek a asi milion nábojů. K transportu se přidá také již dříve schválená dělostřelecká munice.

Ukrajinský prezident byl v sobotu opět mimořádně aktivní. Komunikoval s politiky Polska, Itálie, Indie, Turecka, Ázerbájdžánu, Nizozemska, Gruzie a Česka. Mimoto poděkoval za podporu i papeži Františkovi.

Tagy: