Zeman a Klaus gratulují Orbánovi: Je mi ctí nazývat tě přítelem, píše prezident

Miloš Zeman a Viktor Orbán

Zeman a Klaus gratulují Orbánovi

Prezident Miloš Zeman poblahopřál ke znovuzvolení maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Podle Zemana jsou vztahy České republiky a Maďarska na výborné úrovni. V telegramu také Orbána označil za svého přítele a řekl, že doufá v jejich setkání před koncem svého mandátu. Ke gratulaci se připojil také bývalý prezident Václav Klaus, který Orbánovu výhru nazval vítězstvím nás všech.

„Dovol mi, abych Ti srdečně pogratuloval k Tvému přesvědčivému vítězství v maďarských parlamentních volbách,“ stojí v telegramu, který v pondělí poslal prezident Miloš Zeman maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Ten byl již počtvrté zvolen v parlamentních volbách.

„Jednoznačné vítězství, kterého se Ti ve volbách již popáté dostalo, je pro mě důkazem dlouhodobé důvěry, jíž se těšíš ze strany svého národa,“ napsal Zeman. „Maďarský lid Tě podporuje, protože si je vědom toho, že vždy kladeš maďarské zájmy na první místo a služba vlasti Ti je posláním,“ dodal.

Prezident se zmínil i o vzájemných vztazích Česka a Maďarska. „Oba se určitě shodneme na tom, že vztahy našich zemí se těší výborné úrovni a úspěšně se rozvíjí i vzájemná spolupráce v EU a NATO, přičemž prioritou musí zůstat spolupráce v rámci V4.“

Zeman také označil Viktora Orbána za svého přítele: „Tak dlouhé období v čele země je v nynějších časech neustálých změn evropským unikátem a mně je tudíž ctí, že Tě mohu nazývat svým přítelem.“ Přeje si také setkat se s Orbánem ještě před koncem svého mandátu.

Blahopřál jsem maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi: Vážený pane premiére, dovol mi, abych Ti srdečně pogratuloval...

Posted by Miloš Zeman - prezident České republiky on Monday, April 4, 2022

Ke gratulacím se připojil i bývalý prezident Václav Klaus, kterého Orbánova výhra potěšila. „Dovolte mi vyjádřit blahopřání k vašemu přesvědčivému vítězství ve včerejších volbách. Je to i výraz mé neskonalé radosti,“ napsal v dopise Klaus.

„Není to jen volební vítězství, je to vítězství – bohužel ne konečné – v současném boji o budoucnost západního světa. Je to vítězství vaše, vítězství vašeho národa a země, vítězství nás všech,“ uvedl.

Klaus mluvil také o Orbánově roli v Evropě. „Jsem přesvědčen, že toto vítězství vám umožní mluvit v Evropě hlasitěji, což je něco, co Evropa (myšleno EU) nyní potřebuje více než kdykoli předtím. Vaše vítězství je zásadní i pro střední a východní Evropu, kde nedávná ofenziva progresivistů v některých zemích podkopává tolik potřebnou spolupráci Visegrádské skupiny,“ zdůraznil bývalý prezident.

Svému maďarskému protějšku poblahopřál i premiér Petr Fiala. „Gratuluji V. Orbánovi k volebnímu vítězství. Věřím, že Maďarsko se po volbách bude aktivněji angažovat v řešení ruské agrese na Ukrajině. Evropa musí být jednotná a postavit se za Ukrajinu, na jejímž území páchá Rusko válečné zločiny,“ uvedl.

Maďarsko na rozdíl od většiny svých spojenců v EU a jako jediný z unijních sousedů Ukrajiny odmítlo dodat Kyjevu zbraně i umožnit jejich transport přes své území. Maďarská vláda se také aktivně postavila proti uvalení sankcí na dovoz ruské energie s poukazem na fakt, že by to vážně poškodilo ekonomiku země.

Tagy: