Zeman exkluzivně: Kdo se chce sejít s prezidentem, má o to požádat. Prozradil, co řekne Pavlovi

Dosluhující prezident Miloš Zeman během své návštěvy na Slovensku poskytl exkluzivní rozhovor CNN Prima NEWS. Během něj například prozradil, co řekne 13. února Petru Pavlovi během jejich setkání v Lánech. Se svým budoucím nástupcem chce mluvit mimo jiné o prezidentském údělu.

„Bylo by nezdvořilé teď více prozrazovat. Půjde o více méně konvenční schůzku. Budu mluvit o prezidentském údělu. Panu Petru Pavlovi řeknu, že to téma tkví v tom, že v České republice máme přímou volbu prezidenta. Ústava a prezidentovy pravomoci jsou ale postaveny na nepřímou volbu. Pochopit to je podstatou prezidentského údělu,“ řekl Zeman v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zeman se má s Pavlem setkat 13. února v Lánech. Někteří politici kritizují dosluhující hlavu státu, že schůzku neinicioval Pražský hrad. „Je naprosto normální, jestliže ten, kdo se chce setkat s dosluhujícím prezidentem, o to požádá,“ reagoval Zeman na zmíněnou kritiku.

ČTĚTE TAKÉ: Pekarová: Zeman ukázal svou ješitnost. I historie jeho prezidentování zhodnotí jako neblahé

Rovněž se vyjádřil k tvrzením některých komentátorů, podle nichž by měl Pavel ubrat nohu z plynu a být méně aktivní před inaugurací. „Každý nově zvolený prezident prožívá několik prvních dnů euforii. Já to panu Pavlovi přeju. Po té euforii přijdou všední dny. Pak bude důležité, co udělá během těch všedních dnů,“ dodal Zeman.

Petr Pavel krátce po druhém kole prezidentských voleb, v nichž porazil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wenovou. Do volebního štábu za ním také zavítala slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

Zeman se nestaví kriticky ani ke zmíněným zahraničním telefonátům, ani k návštěvě Čaputové: „Jsme ve svobodné společnosti, tím pádem se každý může setkávat s každým, pokud není ve vězení. Každý mluví s tím, s kým chce mluvit. To je zásada, kterou bychom měli respektovat.“

Inaugurace Petra Pavla se uskuteční 9. března. Pozvání na slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále obdrželo všech 281 zákonodárců, Pavlovi žijící předchůdci – tedy Miloš Zeman a Václav Klaus – i s manželkami, stejně tak vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová.

Tagy: