Kajínek na výročí svého útěku: Zeman je nemocný, ale pracovat může. Senát se snaží o puč

Jiří Kajínek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

360° 29.10.2021

Před čtyřmi roky dostal Jiří Kajínek od Miloše Zemana milost. To ale podle bývalého vězně nemění nic na tom, že je vůči hlavě státu objektivní. Kroky Senátu, který si mimo jiné vyžádal od lékařů informace o zdravotním stavu prezidenta, však vnímá jako puč. Je úsměvné, co všechno se může vydávat za realitu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Ať řeknu cokoli, jsem označen za toho, kdo musí mluvit ve prospěch prezidenta Zemana. Jsem samozřejmě vděčný za udělení milosti, ale to neznamená, že bych nebyl objektivní. To, co se odehrálo (v Senátu), bylo předčasné,“ komentoval aktuální dění Kajínek.

Reagoval tak na kroky předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který si od Ústřední vojenské nemocnice, ve které se Zeman léčí, vyžádal informace o prezidentově zdraví. Podle Kajínka ale nebylo kam spěchat. „Do 8. listopadu zbývalo moře času a rozhodnutí nemuselo padnout hned. Byl to pokus o puč. Moc se mi líbilo, že došlo k obviňovaní z falšování,“ podotkl ironicky.

Situaci hodnotí jako úsměvnou. „Nemusíme prezidenta obdivovat, ale video ukázalo, že je schopen se podepsat, má dobrou mysl. Myslím, že říkal i německý citát. Ano, je nemocný, ale rozhodně to není případ, že by byl neschopen vykonávat svoji práci,“ rozporoval tvrzení lékařů v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Zeman udělil dvojnásobnému vrahovi milost v květnu 2017, Kajínek tak byl po 23 letech propuštěn z rýnovické věznice. Původně byl odsouzen na doživotí. 29. října to bylo přesně 21 let, kdy se mu podařilo uprchnout z věznice Mírov.

„Mé rozhodnutí utéct mělo jednoduchý důvod. Chtěl jsem docílit, aby se o můj případ začala zajímat veřejnost. Byl jsem odsouzený za něco, co jsem neudělal a veškeré legální kroky přišly vniveč,“ odůvodňoval úprk Kajínek.

Útěk prý plánoval relativně krátkou dobu. „Plánoval jsem ho se skupinou vězňů, ti mě ale udali, tak jsem opět plánoval, ale už s menší skupinou, opět mě udali. Pak jsem musel přehodnotit plány. Bylo to složité. Kdyby to bylo jednoduché, dělal by to každý,“ popsal přípravy.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998. Doživotí dostal za to, že v roce 1993 zastřelil poblíž věznice Bory v Plzni podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítl Vrchní i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

Tagy: