Mám sondu v břichu a snažím se znovu chodit. Prezident prozradil detaily o svém zdraví

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové (3. 7. 2022)

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 3.7.2022

Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS prozradil podrobnosti o svém zdravotním stavu. Má prý žaludeční sondu, přes kterou dostává umělou výživu. Tu však podle svých slov nemá natrvalo. Ačkoliv je nyní upoután na vozíček, snaží se prý znovu vrátit k chůzi, kterou pravidelně trénuje. Hlava státu zároveň poznamenala, že se jí „vrátila cukrovka“.

Prezident v Partii popsal svůj aktuální zdravotní stav. „Kdybych si rozhalil košili a stáhnul nátělník, tak na mém bříšku najdete tzv. žaludeční sondu. Touto sondou dostávám do těla umělou výživu,“ informoval Zeman v nedělním vysílání CNN Prima NEWS.

Prezident dodal, že má jít jen o dočasné řešení a brzy by se bez sondy mohl obejít. „Pevně doufám, že mi ji vyndají na podzim tohoto roku,“ uvedl. V břiše má mít hadičku po chirurgickém zákroku zvaném perkutánní endoskopická gastrostomie (zkráceně PEG).

Účinky PEG se podle Zemana již začaly dostavovat. „Mezitím mi začalo chutnat, přestal jsem kouřit,“ zmínil prezident a zopakoval, že mu lékaři zakázali alkohol a mimo jiné také létání.

Podle svých slov je tak hlava státu „v podstatě zdravá“. „Profesor (Miroslav) Zavoral (Zemanův ošetřující lékař a ředitel ÚVN – pozn. red.) teď po odběru krve konstatoval, že z 50 indikátorů zdravotního stavu je 48 dokonalých a dva jsou špatné, protože mám o něco vyšší hladinu v krvi, na což se ale neumírá. Dokonce mi ani nepředepsali inzulin,“ doplnil prezident s tím, že se mu „vrátila cukrovka“.

Jeho zdravotní stav je podle něj „přiměřený věku“ – Zemanovi je 77 let. „Dozvěděl jsem se, že už i Karel Schwarzenberg je na invalidním vozíku, Václav Klaus chodí o hůlce. Takže my tři starci jsme na tom prakticky stejně,“ poznamenal prezident.

Zeman ve vysílání Partie Terezie Tománkové také řekl, že i když už delší dobu používá invalidní vozík, chtěl by znovu chodit. „Já chůzi pravidelně trénuji na poměrně dlouhé chodbě lánského zámku. Z jedné strany mám hůl, z druhé mě vede bodyguard, abych neupadl. V poslední fázi začínám chodit jen s tou holí bez bodyguarda,“ prozradil prezident.

Za připomenutí stojí fakt, že Zeman byl takřka ihned po oznámení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny loni v říjnu hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Zde pobyl několik týdnů, než byl propuštěn.

Tagy: