Zeman: Prezidentský kandidát koalice Spolu? Nevidím u nich žádnou osobnost

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro CNN Prima NEWS

Zeman o prezidentských kandidátech i dovolené

Koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 sice řeší otázku společného prezidentského kandidáta, ale nemá ve svých řadách žádnou osobnost. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to prohlásila současná hlava státu Miloš Zeman. Ten jako své favority označuje expremiéra Andreje Babiše (ANO) a odborového předáka Josefa Středulu. Zeman dále prozradil plány na blížící se dovolenou.

Zeman v rámci koalice Spolu nevidí vhodného kandidáta na prezidenta. „Já tam skutečně nevidím žádnou výraznou osobnost. Byl bych rád, kdybych se mýlil, protože výrazných osobností není nikdy dost,“ prohlásil prezident.

V rozhovoru pro MF Dnes přiznal, že by se mu coby prezidentský kandidát zamlouval premiér Petr Fiala (ODS). Ten ovšem hozenou rukavici odmítá s tím, že se chce soustředit na vedení vlády.

Za své favority tak Zeman pokládá expremiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu. Prvně jmenovaný chce svoji případnou kandidaturu oznámit až na poslední chvíli, konkrétně 4. listopadu. Druhý ji už ohlásil.

A podle čeho se chce mezi touto dvojicí prezident rozhodovat? „Podle výsledku televizních debat. Protože když jste v podstatě nerozhodnutý, nebo vám oba kandidáti připadají stejně dobří, tak v tom případě potřebujete dodatečné kritérium,“ vysvětlil Zeman.

Prezidentské volby vyhlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil na 14., respektive 28. ledna příštího roku. První termín platí pro první kolo voleb, do druhé části pak postoupí dvojice kandidátů s největším obdrženým množstvím hlasů z prvního kola. Průzkumy favorizují především expremiéra Babiše a generála ve výslužbě Petra Pavla.

Kam Zeman zamíří na dovolenou?

Hlava státu pro CNN Prima NEWS rovněž nastínila své plány na blížící se dovolenou. I letos chce její část strávit na chalupě na Vysočině. Odjezd si Zeman naplánoval na pondělí 4. července, přičemž by zde měl pobýt několik dní. Jako tradičně se chystá vytáhnout svůj ikonický žlutý člun a nevynechá plavbu na rybníku v Novém Veselí.

Srpen pak chce podle svých slov strávit v Lánech a mimo jiné se chce věnovat turistice. Plánuje výpravu do křivoklátských lesů, které prý jinak skoro nezná.

Na celý díl Partie Terezie Tománkové s prezidentem Milošem Zemanem si počkejte do neděle 3. 7. Rozhovor s hlavou státu sledujte od 11:00 na Primě a CNN Prima NEWS.

Tagy:
prezidentské volby Andrej Babiš Miloš Zeman TOP 09 ODS Petr Fiala Terezie Tománková Josef Středula Partie Terezie Tománkové ANO 2011 prezidentské volby v ČR 2023 kandidát na prezidenta hlava státu