Zeman mě chtěl přetáhnout holí. Babiš mi nabízel kšeft, říká karikaturista Mareš

Rozhovor s karikaturistou Marešem

Politika podle umělce Štěpána Mareše nemá hranice a je pro něj bezednou inspirací. Ne vždy se ale jeho karikatury setkají s pochopením. S některými vládními činiteli se dokonce soudil. Prozradil to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„Stačí se podívat do LDN (léčebna dlouhodobě nemocných, pozn. red.) v Lánech a máte hned námět,“ nastínil sarkasticky karikaturista Mareš, kde čerpá inspiraci.

„Miloš Zeman mě zná, jednou mě chtěl přetáhnout holí, ale ubránil jsem se,“ uvedl. Několikrát ho prý kontaktoval i premiér Andrej Babiš. Hovory s ním jsou však podle umělce nepublikovatelné. „Potkali jsme se i osobně, měl zájem o kresbu,“ řekl.

Politiky dělí na dvě skupiny – na ty, kteří naoko tvrdí, že se jim karikatury líbí, a ty, které rozčílí i maličkosti. „Teď už si ale politici dávají pozor, protože ti, co se kvůli karikatuře soudí, pak vypadají jako blbci. Už to není jako před 20 lety,“ vzpomínal Mareš.

Vládní činitelé se dle jeho slov poučili u svých předchůdců, kteří u soudu dopadli jako „sedláci u Chlumce“. „Nejdelší spory jsem měl s politikem Karlem Březinou nebo s Petrou Paroubkovou (exmanželka bývalého premiéra Petra Parboubka, pozn. red.). Ta to táhla až do Štrasburku a prohrála. I český Nejvyšší soud řekl, že za satiru se autor nemá omlouvat,“ popsal.

Mareš si myslí, že satira nemá hranice a ani by je mít neměla. „Kresby však nikdy nejsou samoúčelné. Když něco Zeman provede, je to reakce na jeho činy,“ vysvětlil Mareš, který se ani po volbách nebojí, že by témat ubývalo. „Ať vyhraje ten, nebo ten, bude co kreslit,“ dodal.

Tagy: