Zeman musí do izolace a s Fialou se setkat nemůže, říká hygienička. Žádné výjimky

Otevření obchodů by hlavní hygienička nechala na jednání vlády, která rozhodne ve čtvrtek.

Jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem se opět komplikuje. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová Českému rozhlasu řekla, že prezident Miloš Zeman má být kvůli pozitivnímu testu na covid v izolaci a s Fialou se nesmí setkat. Její slova následně potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Šéf ODS se schůzkou s nakaženým prezidentem počítal.

Hrad plánoval, že Zeman jmenuje Fialu premiérem v neděli na zámku v Lánech. Podle hlavní hygieničky by se ale politici setkat neměli a Zeman by měl zůstat v izolaci.

„Musím jenom potvrdit, že podle metodického pokynu, který byl vydáván 19. října letošního roku, která instruovala krajské hygienické stanice a v souladu s postojem a doporučením Evropské agentury pro infekční onemocnění a Světové zdravotnické organizace (WHO), je izolace i u bezpříznakových osob nařizována na minimálně 14 dní od doby zjištění pozitivního testu,“ řekla Českému rozhlasu Svrčinová.

Hlavní hygienička mluvila s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a zdůraznila mu, že je potřeba 14denní izolaci dodržet. Žádné výjimky podle ní nejsou, a to ani pro hlavu státu. „Není to možné, protože tam rozhoduje ošetřující lékař a od nás jde metodický pokyn minimálně 14 dní. Výjimky prostě žádné nejsou,“ zopakovala Svrčinová.

Její slova následně potvrdil i ministr Vojtěch. „Mohu zopakovat, že všeobecná pravidla platí pro každého. Pokud má jedinec pozitivní PCR test, musí nastoupit do 14denní karantény. Nesmí se tak setkávat s dalšími lidmi – s výjimkou rodinných příslušníků a lékařů,“ uvedl Vojtěch.

„Nemůže tam proběhnout kontakt, a to, jak jsem říkal, platí pro všechny. Nyní nedokážu říci, za jakých podmínek by k jejich setkání (Zemana a Fialy) mohlo dojít. Pokud by se však jednalo o setkání dvou lidí, kdy jedna osoba je pozitivně testovaná na covid, bylo by to podle mě velmi komplikované,“ dodal.

Svrčinová: Není to fér k ostatním občanům

Pokud by nakonec k výjimce ve všeobecných pravidlech došlo, nebylo by to podle Svrčinové fér k ostatním občanům. „Oprávněně by se ptali, proč oni mají jiná pravidla než někdo jiný. A ta pravidla musí platit pro všechny úplně stejně,“ míní hygienička.

Zeman ve čtvrtek opustil Ústřední vojenskou nemocnici a zamířil do Lán, kde měl v pátek jmenovat Fialu premiérem. Po příjezdu na lánský zámek se však zjistilo, že má pozitivní test na covid, a tak byl ještě ve čtvrtek převezen zpět do nemocnice.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček informoval o tom, že Zeman má být propuštěn v sobotu a den poté jmenuje za přísných hygienických podmínek Fialu premiérem.

Tagy: