Zeman na vítání prvňáčků mluvil o hladovějících dětech. Žákům přeje dobré kamarády

Prezident Miloš Zeman

Prezident Zeman přivítal školáky v Brně

Prezident Miloš Zeman společně s manželkou Ivanou ve středu navštívil jednu z brněnských škol. Hlava státu hovořila o těžkých podmínkách některých dětí a nutné nápravě této situace. Prvňáčkům do života přál, aby si ve škole našli kamarády.

Prezident v úvodu poděkoval MŠ a ZŠ Merhautova za pozvání. „Občas, když prezidenti někam přijedou, omezí se na výroky typu ‚dobře se učte‘ a ‚poslouchejte učitele‘. Zaměřím se na něco jiného,“ začal Zeman.

„V materiálech od paní ředitelky jsem se dozvěděl o dvou dívkách, které zkolabovaly hlady. Také jsem se dočetl o chlapci, který v pátek snědl 15 knedlíků. Když mu říkali, že ho bude bolet břicho, odpověděl, že bude jíst až v pondělí. Já se ptám, co to je za rodiny, které svým dětem nedají najíst?“ pokračoval prezident.

Kamarádi jsou poklad

Hlava státu by si přála, aby mezi školou a rodinami existovala přátelská spolupráce. „Nyní je nutný zásah na ochranu těchto dětí, aby nehladověly, rodiče je posílali do školy a nebyly v nepříjemném prostředí. Proto jsem nedávno podepsal návrh zákona, který omezuje sociální dávky v případě, když rodiče těmto požadavkům nevyhoví,“ vysvětlil Zeman.

„Chtěl bych prvňáčkům popřát, aby je škola bavila. Učitel národů Jan Ámos Komenský mluvil o škole hrou. Vy jste si nyní hrály a čekáte, jestli vás škola této možnosti zbaví, ale ve skutečnosti vám může nabídnout i jiné formy her, než které jste měly doma. Najděte si kamarády, se kterými možná budete soutěžit, ale kteří vám také občas pomůžou. Takový kamarád je pravý poklad,“ řekl prezident novým žákům.

A co prvňáčkům popřál na závěr? „Úsměv, radost ze života, hodně jídla, kamarády a mít pocit úspěchu na základě soutěže ve škole, která vás bude bavit. Všechno nejlepší a mějte se krásně,“ dodal Zeman.

Tagy: