Plaga: Školy se musí zaměřit na doučování. Testování se možná protáhne

Robert Plaga

Robert Plaga k začátku školního roku

Žáky i učitele čeká podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) náročný školní rok, cílem je ale děti vzdělávat prezenčně a zmenšit mezery mezi jejich znalostmi. „Školám jsme mimo jiné dali metodiku, jak mají postupovat u žáků, kteří jsou ohroženi a potřebují pomoc skrze doučování. Na začátku školního roku nepůjde o dohánění látky, ale o zmapování situace,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Ministerstvo školství se snažilo rozdíly ve vzdělání zmírnit již během prázdnin, a to skrze letní kempy. Nyní vyčlenilo 250 milionů pro školy na doučování během školního roku. Finance musí vyčerpat do čtyř měsíců, Plaga však uvedl, že by pomoc mohla být prodloužena na další dva až tři roky.

„Chceme se chovat zodpověně, aby bylo prezenční vyučování bezpečné a trvalé. Děti pak doženou to podstatné, na což by se školy měly zaměřit. Díky metodice, kterou jsme připravili se školní inspekcí, ví, co je třeba doučovat,“ pokračoval ve vysílání CNN Prima NEWS Plaga.

Cílem nového školního roku je pak podle ministra zmenšit mezeru ve vzdělávání, která se za poslední roky mezi žáky prohloubila. „V tom nám pomůže doučování a prezenční výuka. Bude to náročné pro všechny, ale jiné cesty není,“ podotkl Plaga.

Žáci se od prvního září budou muset ve třech termínech nechat otestovat, zda nemají koronavirus. Testování by mělo končit 10. září, Plaga však připustil, že v některých částech Česka by skončit nemuselo. „Avizovaný indikátor v počtu záchytu nakažených nebude jediným, jak ministerstvo zdravotnictví uvádělo. Očekávám, že po druhé vlně testování přijde s nějakým scénářem,“ doplnil Plaga.

V některých částech republiky by se děti mohly testovat jednou týdně. „Je ale potřeba dodržovat i další opatření, jako je větrání ve třídách nebo nošení roušek. To ale platí pro celou společnost,“ zdůraznil ministr.

Následně všechny vybídl k tomu, aby se nechali očkovat. „Maximální možná proočkovanost je nutná pro získaní kolektivní imunity. Čím větší bude ochrana, tím větší je možnost, že školy zůstanou v prezenčním módu,“ dodal.

Tagy: