Zeman nemůže jednání táhnout dlouho. Vládu chci do poloviny prosince, říká Fiala

Petr Fiala

Fiala k současné politické situaci

Novou vládu je potřeba jmenovat co nejdříve, nejpozději do poloviny prosince, říká kandidát na premiéra a šéf ODS Petr Fiala. S prezidentem Milošem Zemanem chce v neděli probrat harmonogram schůzek s kandidáty na ministry. Fiala to uvedl na páteční tiskové konferenci ve Sněmovně.

Fiala potvrdil, že ho Zeman jmenuje premiérem v neděli. „Chci potvrdit informaci, že moje jmenování premiérem by mělo proběhnout na zámku v Lánech v neděli. Pan prezident si uvědomuje závažnost situace v ČR, i v této složité situaci se hledá řešení,“ uvedl na brífinku Fiala.

„Od čtvrtečního večera jsem byl v intenzivním kontaktu s kanceláří pražského Hradu. Jak bude jmenování probíhat, to se ještě upřesní. Bude probíhat tak, aby byly dodrženy všechny hygienické předpisy a pravidla,“ dodal kandidát na premiéra.

Šéf ODS chce s prezidentem probrat především to, kdy bude jmenována celá vláda. „Jsme připraveni od 16. listopadu převzít vládu. Budu přesvědčovat pana prezidenta, že je v zájmu všech, aby tu co nejdříve byla nová vláda. Můj rozhovor s panem prezidentem se bude ubírat tímto směrem,“ prohlásil Fiala.

Nový kabinet by měl být podle Fialy jmenován nejpozději do poloviny prosince. „Jakýkoliv posun za tuto hranici by byl nedobrou zprávou,“ zdůraznil Fiala.

Zeman má problém s Pirátem Lipavským

Zeman už avizoval, že než novou vládu jmenuje, chce hovořit se všemi kandidáty na ministry. Podle Fialy musí být jasný harmonogram. „Musí být stanoveno co nejdřívější datum, kdy rozhovory skončí a kdy bude vláda jmenována,“ zopakoval Fiala.

Česká republika podle něj prochází obrovskou covidovou krizí a je potřeba, aby byla vláda, která bude mít důvěru a většinu v Poslanecké sněmovně. „Jsme připraveni převzít vládu a musíme k tomu dospět. Představu, jak by se to celé mohlo urychlit, mám. Ale nejprve o ní budu mluvit s panem prezidentem. Nemůže se to táhnout příliš dlouho a musíme k jmenování vlády jako celku dospět rychle,“ prohlásil Fiala.

Zeman už naznačil, že má výhrady k jednomu jménu budoucí vlády. Jde o pirátského adepta na ministerstvo zahraničí Jana Lipavského. „Doufám, že ty výhrady budou během rozhovorů odstraněny a bude jmenována vláda jako celek,“ řekl k tomu Fiala.

Prezident měl původně jmenovat Fialu předsedou vlády v pátek. Prezident odjel z nemocnice ve čtvrtek dopoledne a zamířil na zámek v Lánech. Tam se o něj měla starat soukromá společnost. Prezident měl však pozitivní test na covid, a byl proto převezen zpět do střešovické nemocnice. Propuštěn bude v sobotu a odjede zpět do Lán.

Tagy: