Žádná karanténa. Zemana propustí z nemocnice v sobotu, den nato jmenuje Fialu premiérem

Miloš Zeman a Petr Fiala

Zemana propustí z nemocnice v sobotu

Prezidenta Miloše Zemana propustí z Ústřední vojenské nemocnice v sobotu, uvedl tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. O den později by měl Zeman v Lánech jmenovat premiérem šéfa ODS Petra Fialu.

„Podle informací ošetřujícího lékaře profesora Miroslava Zavorala bude prezident republiky Miloš Zeman v sobotu dne 27. listopadu 2021 propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze na zámek v Lánech,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jmenování Fialy premiérem proběhne v neděli. „Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu do funkce předsedy vlády v neděli dne 28. listopadu 2021 v 11:00 hodin na zámku v Lánech, za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření,“ stojí v tiskové zprávě Hradu.

Lidé, kteří mají pozitivní test na covid, by měli mít nařízenou karanténu. Zeman měl pozitivní test ve čtvrtek, v neděli se přitom má podle informací z Hradu s Fialou setkat.

„Chci potvrdit informaci, že moje jmenování premiérem by mělo proběhnout na zámku v Lánech v neděli. Pan prezident si uvědomuje závažnost situace v ČR, i v této složité situaci se hledá řešení,“ uvedl na brífinku Fiala.

„Od včerejšího večera jsem byl v intenzivním kontaktu s kanceláří pražského Hradu. Jak bude jmenování probíhat, to se ještě upřesní. Bude probíhat tak, aby byly dodrženy všechny hygienické předpisy a pravidla,“ uvedl kandidát na premiéra.

Předseda STAN Vít Rakušan ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že zatím neví, za jakých podmínek by ke jmenování mělo dojít. „Jsem však rád, že se panu prezidentovi vede dobře a je schopen jmenovat Petra Fialu premiérem již v neděli. Je žádoucí, aby se dynamika pohnula, a věřím, že okolí prezidenta bude dbát na respektování opatření, aby ke jmenování došlo. Fiala je v kontaktu s kanceláří prezidenta,“ potvrdil slova budoucího premiéra.

Rakušan zatím nemá žádné informace o tom, že by prezident rušil domluvené schůzky s kandidáty na ministry. „Dosud víme, že ke schůzkám bude docházet podle abecedy. Sám jsem až ve druhé polovině, takže nemám ani přesný termín. Kandidáti na příští týden však termíny již dostávají a věřím, že by ke schůzkám mohlo docházet například on-line,“ dodal.

Zeman nemá příznaky, uvedla nemocnice

„Izolace se dá ukončit na podkladu negativních testů řekněme po týdnu. Je tam otázka předpokládané virové nálože a předpokládané replikace viru. Je možné, že karanténa mu skončí dříve než za čtrnáct dní, třeba po týdnu. Že se ukáže, že je po týdnu negativní, že je asymptomatický a že monoklonální protilátky zabraly. Pak by jmenování mohlo proběhnout dříve,“ připustil dopoledne ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Martin Balík.

Zeman měl původně jmenovat Fialu předsedou vlády v pátek. Prezident odjel z nemocnice ve čtvrtek dopoledne a zamířil na zámek v Lánech. Tam se o něj měla starat soukromá společnost. Prezident měl však pozitivní test na covid a byl proto převezen zpět do střešovické nemocnice.

Zeman nemá podle ÚVN příznaky nemoci, hospitalizován byl z preventivních důvodů kvůli podání monoklonálních látek. Zemana měla koronavirem nakazit zaměstnankyně Kanceláře prezidenta republiky. Webu iDnes.cz to řekl Boris Šťastný z vedení společnosti Senior Home Group, která se o prezidenta bude v Lánech starat.

Tagy: