Zeman omilostnil firmu spojenou s korupcí u zakázky v Lánské oboře. Figuruje v ní Jágr

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie – stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Sdělil to mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, ale cení si jí, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Místopředsedou představenstva firmy je hokejista Jaromír Jágr. Zeman dříve omilostnil také Baláka.

Odvolací soud tresty za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava potvrdil loni v březnu. „Mohu potvrdit, že společnost Energie – stavební a báňská, a. s. obdržela rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku trestu zákazu plnění veřejných zakázek,“ uvedl Samec.

ČTĚTE TAKÉ: Zeman obešel resort spravedlnosti. Milostí vrátil firmu do hry o veřejné zakázky

Upozornil na to, že ESB ve věci podala dovolání k Nejvyššímu soudu. „I přes udělení prezidentské milosti pak ESB hodlá i touto cestou nadále pokračovat v očištění svého jména a reputace,“ dodal. Místopředsedou představenstva ESB je podle obchodního rejstříku od února 2021 hokejista Jaromír Jágr, v představenstvu dřív figuroval i jeho otec.

Ovčáček uvedl, že Zeman nejmenované firmě prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži. Zmínil, že společnost trest dostala za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. „Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti, a tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala,“ sdělil mluvčí.

V kauze ovlivnění veřejné zakázky v Lánské oboře pravomocně rozhodl loni v březnu Krajský soud v Praze. Tehdejšímu šéfovi Lesní správy Lány Balákovi potvrdil tříletý trest vězení, peněžitý trest 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti. Balák podle verdiktu soudu zvýhodnil při přípravě a zadání veřejné zakázky manažera ESB Libora Tkadlece, který za to dostal podmíněný dvouapůlletý a peněžitý trest. ESB spolu s tříletým zákazem účasti ve veřejných zakázkách soud uložil také zaplatit 5,4 milionu korun.

Balák, který byl jako šéf Lánské obory podřízeným kancléře Vratislava Mynáře, vinu odmítl. Stejně tak i Tkadlec, který podobně jako ESB podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Baláka Zeman omilostnil necelý týden po pravomocném rozsudku. Uvedl, že zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Podle prezidenta nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Balák ke konci loňska na funkci šéfa Lesní správy Lány rezignoval, nadále v ní pracuje jako referent.

Zeman o udělení milosti informoval den před skončením svého mandátu. Ani tato milost, stejně jako některé další, neodpovídá podmínkám, které si po nástupu do prezidentské funkce sám nastavil: tedy že milosti bude udělovat jen striktně omezenému okruhu humanitárních případů – pachatel nesměl mít na svědomí závažný trestný čin, musel mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Udílení milostí převedl Zeman v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnosti, které žádosti posuzuje a Hradu předkládá jen ty, jež zmíněné podmínky splňují.

O Zemanovu milost pro svou společnost usilovali také odboráři ze stavební firmy Metrostav, která byla odsouzená v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Tagy:
prezident Jaromír Jágr Miloš Zeman Jiří Ovčáček Pražský hrad veřejná zakázka Lánská obora Klíčava Energie - stavební a báňská a.s.