Zeman ostře o vládě: Fiala nemá důvěru, Lipavský je bakalář. Lidem popřál odvahu k neposlušnosti

Miloš Zeman ostře zkritizoval vládu.

Projev Miloše Zemana

Největším problémem společnosti je zaostávání České republiky. V odloženém vánočním poselství to řekl exprezident Miloš Zeman. Příčinou je podle něj neschopnost politiků. „Ostatní země se s krizí vypořádaly daleko lépe než my patrně proto, že mají schopnější vlády,“ dodal.

Zeman ve svém projevu, který zveřejnil na Facebooku, uvedl, že Česko je jedinou členskou zemí Evropské unie, která se dosud ekonomickou výkonností nedostala na předkoronavirovou úroveň, a že má nejvyšší inflaci v Evropě. Příčinu problému někdejší hlava státu vidí v neschopnosti tuzemských politiků.

„Ostatní země se s krizí vypořádaly daleko lépe než my patrně proto, že mají schopnější vlády. V naší vládě je ministr zemědělství teolog, ministr školství muzikolog, ministr průmyslu bankéř, ministr práce je pro změnu zemědělec, ministr financí nemá ekonomické vzdělání. Vzdělání ve svém oboru nemá ani ministr životního prostředí a ministr zahraničí je bakalář. Takto bych mohl pokračovat dál a dál. V celosvětovém žebříčku důvěryhodnosti předsedů vlád jednotlivých zemí je na posledním místě bohužel náš premiér,“ prohlásil Zeman.

Občany vyzval k hlasování v letošních volbách. „Neúčast ve volbách by znamenala souhlas se zaostáváním naší země,“ sdělil. V závěru projevu Zeman podotkl, že Listina základních práv a svobod obsahuje mimo jiné právo na občanskou neposlušnost. „Ať už formou stávek, demonstrací, bojkotů a jiných forem nenásilných protestů. Chtěl bych vám, vážení a milí spoluobčané, proto do budoucího roku popřát odvahu k neposlušnosti,“ dodal.

Exprezident měl původně svůj projev zveřejnit 26. prosince, rozhodl se ho ale odložit kvůli předcházející tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Zemanův projev hodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Pavel Šaradín. Podle něj se exprezident snažil především vylepšit svůj vlastní obraz. „Svým způsobem chce nadále pomáhat Andreji Babišovi. Sám řekl, že ho volil v prezidentských volbách, a zřejmě si přeje jeho úspěch i v příštích sněmovních volbách v roce 2025,“ uvedl Šaradín.

Tagy: