Zeman: Rusko se útokem na Ukrajinu dopouští zločinu proti míru. Šílence je třeba izolovat

Projev prezidenta Zemana

Projev Miloše Zemana k rusko-ukrajinskému konfliktu

Prezident Miloš Zeman odsoudil vstup ruských vojsk na území Ukrajiny. Jedná se podle něj o akt nevyprovokované agrese a Rusko se dopustilo zločinu proti míru. Zeman to uvedl v mimořádném projevu k národu.

„Ruská federace zaútočila na Ukrajinu. Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit, a to nikoliv pouze slovy, ale také činy. Mám rád ruskou kulturu. Vážím si obětí ruského lidu ve druhé světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda,“ prohlásil Zeman.

„Prostudoval jsem si podrobně projev prezidenta Putina z čtvrtečního rána a odpovím na něj: Domnělé nebo skutečné chyby, jako bylo bombardování Jugoslávie nebo vstup do Iráku, nemohou být ospravedlněním chyb vlastních. Rusko se tímto činem dopouští zločinu proti míru,“ dodal prezident.

Mýlil jsem se, přiznal Zeman

Zeman přiznal, že se mýlil, když si myslel, že Rusko na Ukrajinu otevřeně nezaútočí. „Přiznávám, že jsem se mýlil. Iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí výrazné škody samotnému ruskému státu. Je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly plánované,“ dodala hlava státu a uklidňovala české občany.

Prezident Zeman také vyjádřil plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. S premiérem Petrem Fialou (ODS) se zúčastní on-line summitu NATO.

Blamáž tajných služeb USA

Minulý týden prezident řekl, že nečeká, že Rusko zahájí ozbrojený útok vůči Ukrajině. Informace o ruské invazi označil za další blamáž amerických tajných služeb. Vyjádřil přesvědčení, že Rusům by válka přinesla víc škody v podobě sankcí než užitku v tom, že vyšlou Kyjevu vojenské varování. Nevyloučil to, že situace může vyústit v lokální konflikt na hranicích samozvaných republik na Donbasu.

Ruský prezident Vladimir Putin v noci na čtvrtek oznámil, že se rozhodl provést zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací v Donbasu. „Budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil ve zjevně přesně naplánovaném projevu.

V podstatě tím začala válka. Ruské tanky přejely ukrajinské hranice, celou zemí zní exploze. Ruské jednotky se už dříve v noci na čtvrtek začaly hromadně přesouvat blíže k hranici. Ukrajinský ministr vnitra uvedl, že během náletů přišlo o život minimálně několik stovek lidí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na občany, aby zůstali doma a v klidu. Obě strany postupně hlásí další vzájemné ostřelování a další mrtvé. Aktuální dětí na Ukrajině pro vás sledujeme on-line.

Tagy: