Fiala: Česku nebezpečí nehrozí. Proti Rusku budu prosazovat co nejtvrdší sankce

Premiér Petr Fiala

Tisková konference Petra Fialy

Aktuálně nejsou signály, že by českým občanům hrozilo kvůli dění na Ukrajině bezprostřední nebezpečí. Naštěstí jsme součástí EU a NATO, řekl na mimořádné tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že na zasedání Evropské rady bude proti Rusku prosazovat co nejtvrdší sankce.

„Postup ruského prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odsuzuji, jedná se o akt agrese a nemůže zůstat bez odpovědi. Vyzývám všechny české občany na Ukrajině, aby zemi opustili,“ řekl při mimořádném čtvrtečním výstupu premiér Petr Fiala (ODS).

„Naší zemi nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí, naštěstí jsme součástí Evropské unie a NATO. Večer odlétám na zasedání Evropské rady do Bruselu, kde budu proti Rusku prosazovat co nejtvrdší sankce,“ dodal.

Relevantní orgány podle něj o situaci od rána jednají. „Dopady agrese a naší reakcí se budeme zabývat intenzivně, proto jsem svolal Bezpečnostní radu státu, která bude řešit zabezpečení chodu země v současné situaci, přípravy na další vývoj a koordinaci dalšího postupu,“ uvedl předseda vlády a podotkl, že ruská invaze nebyla ničím vyprovokovaná a směřuje vůči suverénnímu státu.

Ministerstvo zahraničí ráno varovalo před jakýmikoli cestami na Ukrajinu a vyzvalo české občany v zemi, aby ji okamžitě opustili. Letecká doprava mezi Českou republikou a Ukrajinou byla přerušena. Fiala dodal, že pro řadu občanů je aktuální situace velmi nečekaná a stresující

Tagy: