Válka nebude. Zprávu o invazi jsem dostal od CIA, je to jejich třetí blamáž, říká Zeman

Miloš Zeman

K ruské invazi na Ukrajinu nedojde. Rusové nejsou blázni, řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku MF Dnes. Zprávu o chytaném útoku prý dostal od amerických bezpečnostních složek, jejich důvěryhodnost ale zpochybnil. To, že nevypukla válka ve středu, je podle Zemana jen další informační blamáž CIA.

Americké zpravodajské služby původně varovaly, že by k ruské invazi na Ukrajinu mělo dojít tuto středu. Zmiňovaly také, že by útok měl odstartovat leteckým bombardováním, nakonec ale k vypuknutí ozbrojeného konfliktu nedošlo. Ačkoliv Rusko oznámilo, že stahuje část jednotek zpět do základen, podle médií se u ukrajinských hranic stále nachází nemalá část ruské armády.

Prezident Miloš Zeman přesto nevěří, že by se schylovalo k válce. Protože Rusové nejsou blázni, aby se pouštěli do operace, která jim přinese více škody než užitku. Pokud jde o americké tajné služby, je to jejich třetí blamáž. První byla v Iráku, kde se nenašly zbraně hromadného ničení. Druhá byla v Afghánistánu, když tvrdili, že Tálibán nikdy nedobude Kábul. No, a třetí je teď,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes.

„Dostal jsem zprávu, že útok začne za pět dní. Tato zpráva pocházela z amerických zdrojů a přišla před pěti dny. Nu, a jak vidíte, nestalo se tak,“ pokračoval Zeman. „V každém případě to byla zpráva CIA: A já se CIA neptám, jaké má informační zdroje. Pouze na základě tří uvedených případů pochybuji o kvalitě těchto zdrojů,“ nešetřila kritikou hlava státu.

Tagy: