Zeman nedorazí na předávání státních vyznamenání, má jiné plány. Klaus na Hrad přijde

Bývalý prezident Miloš Zeman se zúčastnil svatby gayů.

Rozhovor s Milošem Zemanem

Bývalý prezident Miloš Zeman se nezúčastní sobotního předávání státních vyznamenání, přestože obdržel pozvánku. V plánu má prý jiné akce. Pozvání však přijal jeho předchůdce Václav Klaus. Odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky uvedl, že očekává účast asi 700 hostů ve Vladislavském sále a přibližně 2 000 lidí na následné recepci ve Španělském sále.

„Zúčastním se dvou jiných akcí, které jsou spojeny s 28. říjnem. Jednu dělá Český svaz bojovníků za svobodu v TOP hotelu a druhou v Obecním domě pořádá Česko-izraelská obchodní komora,“ vysvětlil Zeman svou neúčast na Hradě pro CNN Prima NEWS.

Pozvánku naopak přijal Zemanův předchůdce Václav Klaus. Pro CNN Prima NEWS to potvrdil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Institut Václava Klause předtím v sobotu od 11 hodin pořádá shromáždění k uctění státního svátku před Obecním domem, kde bude mít pan Klaus projev,“ upřesnil Macinka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Petr Pavel nenaváže na Zemanova vánoční poselství. S projevem vystoupí na Nový rok

Ceremoniál předávání státních vyznamenání při příležitosti svátku 28. října bude odpovídat dosavadním zvyklostem, žádné zásadní změny programu prý nejsou v plánu. „Pozvánky již byly odeslány, očekáváme účast asi 700 hostů ve Vladislavském sále a přibližně 2 000 ve Španělském sále,“ uvedl Karel Čapek z odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky.

Osloveni podle něj byli politici, členové bezpečnostních složek a armády, členové diplomatických sborů, justice, veřejných vysokých škol, církevních institucí nebo veřejného života. „Zda pozvání přijmou, je na jejich rozhodnutí,“ uvedl odbor. Po předávání vyznamenání se uskuteční recepce ve Španělském sále a přilehlých prostorách.

Prezident Petr Pavel, který bude letos vyznamenání udělovat poprvé, dostal podle odboru komunikace stovky návrhů na vyznamenání mnoha osobností, z nichž údajně bude prezident čerpat i v dalších letech. „Kolik oceněných bude a jaké konkrétní osobnosti se prezident Pavel rozhodl vyznamenat, nebudeme do slavnostního ceremoniálu zveřejňovat,“ uvedl odbor.

V minulosti bylo zvykem, že se předávání vyznamenání 28. října účastnili bývalí prezidenti – počínaje Václavem Havlem za prezidenství Václava Klause.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel s Vohralíkovou vyrazili na dostihy. Raději si osedlám koně z mojí garáže, řekl prezident

Tagy: