Zeman se obul do ministra Válka: Rád se poslouchá a je oslněn sám sebou

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 6.2.2022 11:00

Prezident Miloš Zeman se v Partii na CNN Prima NEWS obul do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Řekl, že se rád poslouchá a je oslněn tím, že může vystupovat v televizi. Zeman nemá s některými členy TOP 09 dlouhodobě dobré vztahy, prezident často vystupoval proti exministru financí a zakladateli strany Miroslavu Kalouskovi.

„On (Válek – pozn. red.) se hrozně rád poslouchá. Je oslněn tím, že může vystupovat v televizi. Ale berte to v dobrém, alespoň se snaží,“ prohlásil Zeman směrem k novému ministrovi zdravotnictví.

Zeman o Válkovi mluvil v souvislosti se zrušením povinného očkování pro lidi starší 60 let a některé profese. Prezident označil rozhodnutí Fialovy vlády za chybu.

„Rakousko už povinné očkování zavedlo, teď o tom uvažuje Německo a Belgie. Myslím, že časem se přidají další země. Odborníci říkají, že budou další mutace. Bylo by dobré se před nimi chránit. Snažil jsem se premiéra Fialu přemluvit, ale on poslouchá ministra Válka, to chápu. Já sice nejsem epidemiolog, ale můj poradce pan Prymula je,“ uvedl prezident.

Do Válka se nedávno opřel i expremiér Andrej Babiš. Do ministra rýpnul při jednání o důvěře vládě, Babiš Válka kritizoval za špatnou komunikaci. „Takže možná by bylo dobré, aby pan ministr kromě tlumočníka do znakové řeči měl vedle sebe i tlumočníka do češtiny,“ prohlásil ve Sněmovně Babiš, který sám nemá češtinu dokonalou a občas používá slova ze slovenštiny.

Babiš: Soucítím s Fialou

„Občas s panem premiérem Fialou soucítím, protože je na něm vidět, jak těžko skrývá svoje utrpení, když stojí na tiskovce vedle pana Válka. Kdybych měl takového ministra, tak ho vyrazím rovnou po tiskovce. Pan premiér trpí, protože pan Válek něco vysvětluje a nikdo mu nerozumí,“ dodal Babiš.

Premiér Fiala však za Válkem stojí. „Máme v něm ministra, který umí mluvit s odborníky, poslouchá jejich názory a přenáší je do politiky. Měl to hrozně těžké, protože z něj Andrej Babiš udělal ministra ještě v době, kdy nemohl nic řídit a tam vznikly ty komunikační problémy. Ale od doby, co je ministrem, mluví velmi jasně,“ řekl Fiala koncem ledna v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Válka se zastala i jeho stranická šéfka a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Válek se podle ní v komunikaci zlepšil. „Ví, že je v roli, kdy hovoří k celému národu, a ne jen k poučenému posluchači. Velmi na sobě zapracoval a zlepšila se pochopitelnost jeho vyjádření. Ale je jasné, že když 30 let přednáší studentům medicíny, což je jedna z nejnáročnějších studií, tak je zvyklý používat různé odborné výrazy. Uznávám, že v roli ministra to není tak žádoucí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Pekarová.

Tagy: