Havlíček: Nejásal bych, že jsme z covidu venku. Nemotivujete k očkování, vyčetl vládě

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové (5)

Vláda Petra Fialy (ODS) by měla být opatrná a najít způsob, jak lidi motivovat k očkování. Myslí si to bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO). V nedělní Partii Terezie Tománkové řekl, že souhlasí se zrušením antigenního testování ve firmách a školách.

Kabinet by měl být podle Havlíčka opatrný v rozvolňování. „Nejásal bych, že jsme z toho venku. Co když přijde další, ještě horší mutace,“ varoval exministr průmyslu a dopravy.

Havlíček také kritizoval, že vláda nemotivuje lidi k očkování. „Rapidně klesá počet nově očkovaných. U nás letí motivace k očkování dolů, v zahraničí ne,“ vyčetl vládě.

Zájem o očkování proti covidu je nejnižší od začátku vakcinace. V tomto týdnu zdravotníci denně podali jen kolem 1500 dávek. Některá očkovací centra zejí celé dny prázdnotou.

Někdejší premiér Andrej Babiš (ANO) už kritizoval, že za nechutí nechat se očkovat stojí rozhodnutí vlády zrušit povinnost prokazovat se certifikátem. Lidé budou moci od 9. února do hospod, restaurací, na sport či kulturní akce bez nutnosti ukazovat Tečku.

Zabili očkování, kritizoval Babiš

„Končí Tečka. Věnovali jsme tomu obrovskou energii. Pan ministr Válek říkal, že covid pass je fajn. Ve 23:00 ho vláda zrušila. Zabili celou iniciativu kolem očkování,“ zlobil se šéf opozičního ANO.

Ministerstvo zdravotnictví chce kvůli nízkému zájmu o vakcíny spustit novou očkovací kampaň. A má trochu připomínat podomní prodej – místo nabízení zboží dům od domu se bude vysvětlovat, jaké má očkování výhody.

Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si také hodně slibuje od nové vakcíny od společnosti Novavax, kterou se začne očkovat koncem měsíce.

Přezdívá se jí „vakcína odpíračů“. Proč? Na rozdíl od modernějších typů mRNA je proteinová. Na stejném principu fungování se desítky let vyrábějí očkovací látky například proti chřipce nebo žloutence.

Tagy: