Zeman si užíval nenávist, Pavel je pohodář. Rozběhl maraton na deset let, soudí experti

Miloš Zeman a Petr Pavel

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Prezident Petr Pavel během sta dní v úřadu zahájil proces přeměny z generála na prezidenta. Rozběhl politický maraton na pět, možná na deset let. V pořadu Partie Plus to řekl sociolog a analytik Jan Herzmann. Politický marketér Jakub Horák v debatě dodal, že zatímco Miloš Zeman měl potřebu někoho dráždit, Pavel je oproti němu „pohodář“.

Ze série průzkumů vyplývá, že Petr Pavel je ze všech politiků v Česku nejpopulárnější. Komentátoři v pořadu Partie Plus pátrali po tom, co za tím stojí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chybí mi trénink, natrhl jsem si stehenní svaly, překvapil Pavel. Řekl, kdy se přestěhuje

„Ve hře na politiky má Pavel zásadní výhodu – hraje roli moudrého otce, který může svolávat koalici a opozici. Všichni přitom víme, že účelem opozice není domluvit se s vládou a účelem vlády není diskutovat s opozicí,“ prohlásil politický marketér Jakub Horák.

Podle něj Pavel sbírá politické body také tím, že často cestuje se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a vyvolává tím vzpomínky na Československo. Horák se ale domnívá, že hlavní devízou Pavla je fakt, že je zkrátka „v pohodě“.

„Neříká sprostá slova, neukazuje na nikoho holí, nechodí nikam opilý. Miloš Zeman byl ‚attention whore‘ (ve volném překladu královna dramatu, pozn. redakce), potřeboval někoho dráždit a ukájel se nad tím, že ho někdo nenávidí. Taková byla jeho podstata, byl to zlý a negativní člověk. Pavel je pohodář,“ řekl Horák.

Běh na dlouhou trať

Sociolog a analytik Jan Herzmann v pořadu Partie Plus zmínil, že popularita Pavla je spojená také s tím, že byl zvolen přímo. „Pokud přímo zvolený prezident neudělá hned na začátku fatální chybu, má šanci být oblíbencem většiny populace. Pavel vkročil do mandátu smířlivě a neutrálně. Hledá cesty, jak společnost spojovat. To ho odlišuje od ostatních politiků,“ řekl.

Herzmann soudí, že prezident rozehrál dlouhou politickou partii a ukazuje, že si na svou novou roli rychle zvyká.

„Pavel běží maraton, poběží ho možná pět, možná deset let. A my po prvních pěti stech metrech běhu chceme hodnotit, jak se mu běží a kolikátý bude. Na výjezdech do regionů i na tom, co dělá na Hradě, je jasně vidět, že se snaží působit ne jako generál, ale jako prezident. To všechno jsou věci, které s jeho generálskou minulostí nesouvisejí. Je určitě na cestě od generála k prezidentovi,“ uzavřel sociolog.

Tagy: