Pavel k vraždě v Brně: Situaci je potřeba klidnit, jinak budu cítit za důležité do ní vstoupit

Zhruba tisíc lidí v sobotu odpoledne dorazilo před brněnské Janáčkovo divadlo, aby uctili památku třiadvacetiletého mladíka.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Měli bychom pracovat na zklidnění situace a nevytvářet národnostní či rasový problém. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekl prezident Petr Pavel. Narážel tak na případ násilné smrti v Brně, kdy měl romského mladíka při potyčce usmrtit muž ukrajinské národnosti. Pokud by se situace nezklidnila, považoval by za důležité se do záležitosti vložit. Pavel kromě jiného kritizoval průběh sobotní pietní akce u Janáčkova divadla v Brně, naopak pochválil neziskovou organizaci ROMEA či vládní zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny Lucii Fukovou.

„Každou krizovou situaci bychom měli posuzovat s chladnou hlavou. V tomto případě jsou emoce velice zjitřené na všech stranách. Je potřeba jednoznačně odsoudit jakýkoliv akt násilí a také důsledně vyšetřit, co se vlastně stalo, a to bez ohledu na to, kdo byl účastníkem,“ řekl Pavel během živého vysílání na Pražském hradě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na pietě za zavražděného Roma promluvil i jeho kamarád. Ministra Blažka slova pobouřila

Podle prezidenta by lidé neměli ze zmíněného incidentu vytvářet národnostní či rasový problém. „Měli bychom spíš pracovat na zklidnění situace,“ doplnil.

Na sobotní pietní akci u brněnského Janáčkova divadla dorazilo asi tisíc lidí. Romové původně chtěli vyjít do ulic a demonstrovat. Nakonec se ale rozhodli raději pro tiché uctění památky zabitého mladíka.

Přesto se však akce v mnoha ohledech nesla právě v duchu protiukrajinské a protivládní demonstrace. „My je tady nechceme,“ skandovali hlasitě někteří přítomní na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí. Asi nejvíce šokoval vulgární proslov údajného kamaráda zavražděného. Ten tvrdil, že vztahy mezi romskou a českou komunitou „byly v pořádku, dokud nepřišli Ukrajinci“. „Oni to tady úplně převrátili,“ dodal.

Pavel z výše uvedených důvodů shromáždění v Brně nepovažuje za úplně šťastné. „Některá vystoupení nepomohla ani romské komunitě, ani objektivnímu pohledu na situaci. Naopak třeba přístup organizace ROMEA nebo vládní zmocněnkyně paní Fukové na shromáždění v Praze směřovaly k tomu, abychom nevyvolávali napětí,“ zmínila hlava státu pro CNN Prima NEWS.

Pravda je, že po tragické události to obzvlášť v Brně vře. Někteří Ukrajinci se prý v druhém největším českém městě necítí zrovna bezpečně. „Ukrajinské ženy se bojí někam chodit s malými dětmi. Ruší se jejich různá vystoupení. Situace je nyní velmi vyeskalovaná,“ sdělil brněnský zastupitel Matěj Hollan. Magistrát ale zatím žádná opatření kvůli incidentu nezavedl.

Pavel nevyloučil svou vlastní angažovanost, pokud by se napětí v české společnosti ohledně ukrajinské a romské menšiny mělo zvětšovat. „Jestli by mělo pokračovat nějaké rozdělování společnosti na základě tohoto incidentu, tak samozřejmě budu cítit za důležité do toho vstoupit,“ dodal.

Tagy: