Zeman poruší letitou tradici, na jednání o rozpočtu nepřijde. Má být jeho posledním ve funkci

Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové na zámku v Lánech

Sněmovna zvýšila schodek rozpočtu

Končící prezident Miloš Zeman vynechá jednu ze svých tradic – nezúčastní se středečního projednávání státního rozpočtu na příští rok. Ačkoliv přítomnost hlavy státu v Poslanecké sněmovně není zákonem povinná, Zeman doposud žádnou schůzi zákonodárců k rozpočtu nevynechal. Ve středu večer má nicméně mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS) na pravidelném setkání v Lánech. Důvod, proč se Zeman nakonec nedostaví do Sněmovny, zatím prezidentská kancelář nesdělila.

Návrh rozpočtu projednají poslanci ve středu v prvním čtení. Schodek pro příští rok by měl činit 295 miliard korun. S informací, že u sněmovní schůze Zeman nakonec nebude, přišel web iDnes.cz s odkazem na prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka.

V minulých letech si přitom Zeman nikdy nenechal ujít tradici zúčastnit se jednání v dolní komoře. Pravidelně tak každý rok před poslanci přednesl svůj projev, v němž zmínil své výhrady i pochvaly směrem k podobě chystaného státního rozpočtu.

Zatím se nicméně neví, z jakého důvodu nezamíří Zeman do Poslanecké sněmovny. Ovčáček na dotaz redakce CNN Prima NEWS zatím nereagoval. Podobu státní rozpočtu ale prezident ve středu večer nejspíše probere s premiérem Petrem Fialou během pravidelného setkání v Lánech.

V prvním čtení Sněmovna schvaluje základní ukazatele rozpočtu, tedy zejména výši příjmů, výdajů a schodku. Příjmy mají činit podle vládního návrhu 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun. Schodek má být nižší než letos o 80 miliard korun.

Tagy: