Zeman vyzval k zastropování cen energií. Zmínil, že za požár v Hřensku může Bursíkův kůrovec

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman vyzval na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích ke stanovení maximálních cen energií na evropské úrovni, případně i na úrovni národní. O krocích EU chce jednat vláda v rámci předsednictví. Podle Zemana je nebezpečné a škodlivé nedělat nic. Ceny energií jsou nyní na rekordní výši.

Podstatným faktorem zvyšování cen energií je podle prezidenta zelený fanatismus, povolenky na emise se na růstu cen podílejí minimálně dvaceti procenty, uvedl. Zmínil zákon o cenách, který obsahuje i možnost jejich usměrňování. „Přimlouvám se o zastropování cen na celoevropské nebo i národní úrovni,“ uvedl.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) zvažuje kvůli situaci svolání mimořádné evropské rady pro energetiku.

Podle Síkely jde o celoevropský problém, mělo by se tak najít celoevropské řešení. Uvedl, že jedním z možných řešení by bylo i stanovení maximální výše cen energií. „Pokud bychom se rozhodli jako Evropská unie jít touto cestou, tak Česká republika by byla určitě jedna z těch zemí, která by to podpořila,“ uvedl Síkela.

Vedle zastropování cen později zmínil, že přistoupit by bylo možné také k diverzifikaci cen podle typu výroby elektřiny či lze „sáhnout do povolenek“. „Jsou to velice technické debaty, z nichž každá má své příznivce,“ uvedl.

Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent. Elektřina s dodáním v příštím roce zdražila na burze v Německu o 340 procent na 650 eur/MWh. Cena plynu s měsíční dodávkou obchodovaná v Nizozemsku roste o 200 procent na 280 eur/MWh.

Požár, který se před měsícem rozhořel v národním parku České Švýcarsko, se podle prezidenta Miloše Zemana rozšířil hlavně kvůli tisícům uschlých stromů napadených kůrovcem, které zůstávají v lesích ležet. Nebylo to jenom kvůli trampům, kteří si v lese rozdělali ohníček. Řekl to na zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, kdy se opětovně vymezil proti zelené ideologii a filozofii bezzásahových zón. Příčinu požáru vyšetřuje policie, případu se věnuje tým vyšetřovatelů.

Podle Zemana je naivní tvrdit, že požár vznikl pouze kvůli tomu, že někdo v lese rozdělal oheň. „Požár se rozšířil především díky tisícům a tisícům uschlých stromů napadeným Bursíkovým kůrovcem,“ řekl. Kromě toho je na vině podle Zemana také „zrůdná filozofie“ bezzásahových zón, kdy se nechávají padlé stromy ležet. „Zatímco staří lesáci stromy pokáceli, kůru oloupali a spálili. Zelený fanatismus je něčím, co nás všechny ohrožuje, ať už v lesních požárech, cenách energií a v politice obecně, doplnil.

Tagy: