Zeman: Vznešenost královny zůstane v našich srdcích. Na její počest se rozsvítil Petřín

Zemřela královna Alžběta II.

Český prezident Miloš Zeman přijal zprávu o úmrtí královny Alžběty II. s hlubokým zármutkem. Její služba monarchii, pokora a vznešenost zůstane v našich srdcích, uvedl. Premiér Petr Fiala vyjádřil upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu. Odešel symbol oddanosti i lidství, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. Petřínská rozhledna byla na počest Alžběty II. nasvícena britskými barvami.

„Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,“ uvedl Zeman v prohlášení, které Hrad večer zveřejnil na Twitteru.

Kromě stávajícího prezidenta na královnu vzpomněla i bývalá hlava státu Václav Klaus. „Královna Alžběta II. byla celým svým životem, svým obdivuhodným chováním, šarmem, noblesou, svou mimořádnou rozumností a odolností proti všem novostem moderní doby nejen konstantou našich životů, ale i symbolem světa odcházejícího, který je v současnosti atakován ze všech stran. Bude i nám chybět,“ uvedl Klaus.

„Jsem hluboce zarmoucen ze čtvrteční smutné zprávy, že nás opustila Její Veličenstvo královna Alžběta II. Odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství. Moje myšlenky jsou s královskou rodinou i občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce,“ napsal ministr zahraničí. Stejný tweet zveřejnil i v angličtině.

Soustrast vyjádřil i premiér. „Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů,“ napsal Petr Fiala (ODS) na sociální sítě.

„Její královská výsost Alžběta II. zůstane v paměti všech jako vzor oddanosti panovníka své zemi a podřízení blahu a potřebám své země. Obdivovala jsem ji. Moje myšlenky a účast patří všem členům rodiny i občanům Velké Británie a Commonwealthu,“ přidala se předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Upřímnou soustrast rodině vyjádřil i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Upřímnou soustrast britské královské rodině a celému Spojenému království. Královna Alžběta II. byla symbolem kontinuity a stability. Čest její památce. Král Charles má před sebou nyní náročný úkol,“ napsal.

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) pak sdílel i fotografii královny. „Velká Británie dneškem přestala být Velká,“ napsal na sociální sítě. K úmrtí se vyjádřil i europoslanec ODS Alexandr Vondra, který doprovázel Václava Havla při jeho návštěvě britské královny v březnu 1990. Královna podle něj ctila tradice a pravidla, zároveň byla nesmírně lidská, milá a neformální.

„Královna Alžběta navštěvuje každou zemi jen jednou. Prahu navštívila v roce 1996, kdy ji přivítal tehdejší prezident Václav Havel. Tuto noc bude na její počet svítit Petřínská rozhledna v britských barvách,“ vzpomněl na Její Veličenstvo primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Královna zemřela ve čtvrtek. Britská panovnice Alžběta II. naposledy vydechla na zámku Balmoral ve Skotsku. Nejdéle vládnoucí panovnice v zaznamenané historii se dožila úctyhodných 96 let.

Tagy: