Zemřela nejdéle vládnoucí panovnice historie. Alžběta II. se dožila úctyhodných 96 let

Zemřela britská královna Alžběta II., oznámila to královská rodina.

360° (908)

Královna všech královen a jedna z nejproslulejších žen světa zemřela. Britská panovnice Alžběta II. naposledy vydechla na zámku Balmoral ve Skotsku. Nejdéle vládnoucí panovnice v zaznamenané historii se dožila úctyhodných 96 let.

Britská královna Alžběta II., celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor, se narodila 21. dubna 1926 jako dcera krále Jiřího VI. a Alžběty Bowes-Lyon. Korunována byla ve svých 25 letech 2. června 1953 – po smrti otce.

Byla panovnicí v šestnácti zemích Commonwealthu a zároveň nejvyšší představitelkou anglikánské církve. Po dobu své dlouhé vlády ustála nejen rozpad Britského impéria, ale i četné skandály v královské rodině. Nejvíce medializovaný byl v roce 2020 odchod jejího vnuka prince Harryho a jeho ženy vévodkyně Meghan z oficiálních rolí královské rodiny. I proto se královna snažila opakovaně syny princezny Diany znovu sblížit.

Alžběta, pocházející z windsorské dynastie, se roku 1947 provdala za prince Philipa, vévodu z Edinburghu, se kterým vychovala čtyři děti: Charlese, prince z Walesu, Anne Mountbatten-Windsor, Andrewa, vévodu z Yorku, a Edwarda, hraběte z Wessexu. Její manžel zemřel 9. dubna 2021.

Britská královna měla jediného sourozence, princeznu Margaret, která byla o čtyři roky mladší. Obě sestry byly vychovávány doma pod dohledem matky Alžběty a guvernantky Marion Crawfordové. Margaret, hraběnka ze Snowdonu, zemřela v roce 2002 na mozkovou příhodu.

Aby se mohla princezna Alžběta v dětství stýkat s ostatními děvčaty svého věku, byla otevřena dívčí škola organizovaná Buckinghamským palácem. Zde se učila přednášet, plavat, tančit, jezdit na koni, vařit, starat se o děti a vyšívat.

Jako dospívající dívka měla také soukromou výuku o britských dějinách a ústavním právu. Učitelem těchto předmětů byl Henry Marten, profesor na chlapecké internátní střední škole Eton College. Otázky anglikánského náboženství s ní osobně probíral arcibiskup canterburský. Učila se také jazyky, skvěle ovládala francouzštinu.

Nejdéle vládnoucí ženou v historii

V roce 1976 oficiálně otevřela XXI. letní olympijské hry v kanadském Montrealu a nechyběla ani u zahájení XXX. letních olympijských her 2012 v Londýně. Stala se tak první hlavou státu, která oficiálně zahájila dvoje olympijské hry ve dvou různých státech.

Na zahájení londýnské olympiády ztvárnila sama sebe v krátkém filmu po boku Daniela Craiga jakožto Jamese Bonda. Za toto vystoupení obdržela čestnou cenu BAFTA za „patronaci nad britským filmovým průmyslem“.

Jako první britský panovník od roku 1781 a doby Jiřího III. se 18. prosince 2012 zúčastnila zasedání britské vlády. Dne 3. března 2013 byla přijata do nemocnice s příznaky gastroenteritidy. Následujícího dne byla propuštěna do domácího ošetření. Kvůli pokročilému věku a obtížnému cestování se v roce 2013 poprvé od roku 1973 nezúčastnila pravidelného bienálního setkání hlav Commonwealthu, které se konalo na Srí Lance.

V roce 2007 se stala nejstarším britským panovníkem na trůně a 9. září 2015 se stala nejdéle vládnoucím britským panovníkem, když v obou případech překonala svou praprababičku královnu Viktorii. Byla také nejdéle vládnoucí ženou v zaznamenané historii.

Od 13. října 2016 po smrti thajského krále Pchúmipchona Adunjadéta (Rámy IX.) byla nejdéle vládnoucím monarchou na světě. Abdikovat kvůli věku nehodlala, některé povinnosti ale postupně zastávali mladší členové rodiny.

V dubnu 2018 monarchie rozhodla, že Alžbětu po její smrti v čele Commonwealthu nahradí syn Charles, princ z Walesu. I přes velký počet svých funkcí zasahovala královna do politiky v souladu s britským zvykovým právem jen výjimečně.

V posledním roce trápily Alžbětu vleklé problémy s mobilitou a další zdravotní problémy. Kvůli nim musela královna odvolat účast na řadě společenských akcí. Poslední léto strávila ve Skotsku na zámku Balmoral, kde krátce před svou smrtí jmenovala novou britskou premiérku Liz Trussovou.

Tagy: