Zeman kondoloval dětem Trumpové: Vaše matka zůstala hrdou Češkou, na vlast nezapomněla

Prezident Miloš Zeman

Kdo byla Ivana Trumpová?

Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci dětem zesnulé Ivany Trumpové. Vyslovil lítost nad ztrátou, která je postihla. Trumpovou, s níž se v minulosti několikrát setkal, označil za vynikající sportovkyni, schopnou manažerku a hrdou Češku. Poznamenal, že si ji pamatuje jako laskavého a srdečného člověka. O kondolenčním dopise informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Vážený Donalde, vážená Ivanko, vážený Ericu, s hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o skonu Vaší matky,“ napsal Zeman dětem, které Trumpová měla s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. „Dovolte mi, abych Vám i celé Vaší rodině a Vašim blízkým vyjádřil upřímnou soustrast. Paní Ivany Trumpové si velmi vážím,“ dodal.

Poznamenal, že rád vzpomíná na společná setkání a zajímavé, inspirativní diskuse, které spolu vedli. Zeman například s Trumpovou poobědval v září 2017 v New Yorku během své pracovní cesty do Spojených států. O rok dříve se s ní setkal i na Pražském hradě.

Zůstala hrdou Češkou

Mluvili tehdy mimo jiné o obsazení místa amerického velvyslance v Praze. Trumpová o post projevila zájem poté, co se Trump stal americkým prezidentem, Zeman ji v jejích ambicích při telefonickém rozhovoru s Donaldem Trumpem podpořil. Velvyslancem se ale nakonec stal podnikatel Stephen King.

„Vaše matka byla nejen vynikající sportovkyní a schopnou manažerkou, ale také si ji pamatuji jako laskavého a srdečného člověka. Kromě toho zůstala hrdou Češkou, která na svoji vlast nikdy nezapomněla,“ uvedl Zeman v kondolenci.

Trumpová, za svobodna Zelníčková, zemřela ve čtvrtek v New Yorku. Americké podnikatelce, rodačce z Československa, bylo 73 let.

Tagy: