Učila nás odvaze i soucitu. Byla krásná a starostlivá, vzpomínají na Trumpovou její děti

Ivana Trumpová se syny Donaldem Jr. a Ericem (vpravo) v roce 2013

Rozhovor s Aňou Štaidlovou o zesnulé Trumpové

Skvělá, okouzlující, vášnivá, hříšně vtipná a neuvěřitelná žena. Na zesnulou Ivanu Trumpovou vzpomínají i její děti. Podle syna Erica učila své potomky odvaze a houževnatosti, soucitu a odhodlání. Ivana měla celkem tři děti – kromě Erica ještě Donalda juniora a Ivanku. Všechny s bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem. Podnikatelka a rodačka z Československa zemřela ve věku 73 let.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že zemřela naše milovaná maminka Ivana. Byla neuvěřitelná žena – silná v podnikání, prvotřídní sportovkyně, zářivě krásná, starostlivá matka a naše přítelkyně. Utekla před komunismem a přijala tuto zemi. Své děti učila odvaze a houževnatosti, soucitu a odhodlání. Bude velmi chybět své matce, svým třem dětem a deseti vnoučatům,“ napsal 38letý Eric na sociálních sítích ve čtvrtek večer.

Ivana Trumpová, za svobodna Zelníčková, se narodila 20. února 1949 ve Zlíně. Když u ní rodiče zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ji ve sportovní kariéře. Tehdejší Československo jí ale brzy připadalo malé, takže aby mohla odejít na Západ, vdala se za lyžaře s rakouským pasem Alfreda Winklmayra.

S pozdějším americkým prezidentem Donaldem Trumpem se setkala v roce 1976, když pracovala jako modelka. Svatba se konala o rok později. Do své rodné země se ale i s dětmi pravidelně vracela, především kvůli českým rodičům. Tehdy pravděpodobně netušila, že její návštěvy Československa měla StB podrobně zmapované. Na špionáži se podílel i její Miloš Zelníček. Ten zemřel necelý rok po sametové revoluci a na jeho pohřeb dorazil i Donald Trump.

It is with deep sadness that we announce the passing of our beloved mother, Ivana Trump. Our mother was an incredible...

Posted by Eric Trump on Thursday, July 14, 2022

„Mám zlomené srdce. Maminka byla skvělá, okouzlující, vášnivá a hříšně vtipná. V každém svém kroku byla vzorem síly, houževnatosti a odhodlání. Žila naplno – nikdy si neodpustila příležitost zasmát se a zatančit si,“ uvedla Ivanka na Instagramu spolu s několika vzpomínkovými fotografiemi. „Bude mi chybět a její památku si navždy uchováme v našich srdcích,“ dodala v současnosti 40letá dcera.

Manželství ukončil bouřlivý rozchod

Trump a Trumpová spolu podnikali, stavěli hotely a kasina. Sňatek ukončil bouřlivý rozvod v roce 1992 po Trumpově románku s bývalou miss státu Georgia Marlou Maplesovou. Potřetí se Trumpová provdala v roce 1995 za Itala Riccarda Mazzucchelliho, manželství trvalo dva roky. Jejím čtvrtým a posledním partnerem byl v letech 2008 až 2009 o 23 let mladší italský model Rossano Rubicondi.

Heartbroken by the passing of my mother. Mom was brilliant, charming, passionate and wickedly funny. She modeled...

Posted by Ivanka Trump on Thursday, July 14, 2022

V posledních letech měla Trumpová s Donaldem přátelské vztahy a v roce 2016 nadšeně podporovala jeho kandidaturu na prezidenta Spojených států. Bulvárnímu deníku New York Post tehdy řekla, že je příznivkyní i poradkyní svého exmanžela.

„S velkým zármutkem oznamuji všem, kteří ji milovali, a těch je mnoho, že Ivana Trumpová zemřela u sebe doma v New Yorku,“ oznámil Trump na síti Truth Social. „Byla to báječná, krásná a úžasná žena, která vedla skvělý a inspirativní život. Její pýchou a radostí byly její tři děti, Donald junior, Ivanka a Eric. Byla na ně tak pyšná, stejně jako jsme my všichni byli pyšní na ni. Odpočívej v pokoji, Ivano,“ doplnila bývalá americká hlava státu. Příčinu smrti ale zatím nikdo neuvedl.

Trumpová se do Česka ráda vracela, byla například členkou poroty na finále České Miss, objevila se na Plesu v opeře či na mistrovství světa v lyžování v Liberci. V roce 2017 převzala v Praze cenu Ambasador České republiky, kterou uděluje Společnost CZECH TOP 100, při té příležitosti se také na Hradě sešla se prezidentem Milošem Zemanem. V roce 1990 doprovodil Trumpovou na cestě do tehdejšího Československa i Trump, účastnili se tehdy pohřbu jejího otce. Matka Trumpové je podle dnešního prohlášení rodiny stále naživu.

Tagy: