Zeman: Nenávist je nekonečná. Senátoři, Stehlíková a Halík jsou zklamaní mým stavem

Miloš Zeman

První rozhovor se Zemanem od hospitalizace: Cítím se lépe, s Fialou problém nemám

Prezident Miloš Zeman poprvé od své hospitalizace promluvil. V rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že se cítí lépe a je připraven na povolební jednání. Zároveň kritizoval senátory, kteří otevřeli debatu o tom, zda by se neměl aktivovat článek 66 Ústavy České republiky proto, že není schopen vykonávat své pravomoci. Jsou podle něj závistiví.

„Pánové Fischerové a další jsou hluboce zklamáni mým stavem. Víte, Kryl (písničkář – pozn. red) kdysi řekl, že Česká republika by se měla jmenovat Země závisti, nenávist je nekonečná aspoň u některých,“ prohlásil Zeman.

Reagoval tak na diskuse senátorů o možnosti aktivaci článku 66 Ústavy České republiky – z důvodu toho, že prezident nemusí být schopen vykonávat své pravomoci. To uvedla Ústřední vojenská nemocnice.

„Pokud jde o reakci ostatních politiků – u některých možná lze cítit zklamání. Ale na začátku, když mě sem přivezli, nevypadalo to dobře,“ doplnil Zeman.

O zdravotním stavu prezidenta se v posledním měsíci vyjadřovala řada osobností. Například i katolický kněz Tomáš Halík.

„Mám pocit, že Zeman už zesnul, ale jeho okolí mu to ještě neřeklo. O jeho zdravotním stavu vypovídá mnoho věcí. Byl jsem řadu let psychoterapeut alkoholiků a narkomanů, znám tento typ lidí a vím, co s nimi dělá závislost. Prezident je závislý na drogách typu alkoholu a nikotinu. Chování a vulgarity ukazují osobnost narušenou vlivy alkoholu a nikotinu,“ pronesl Halík ve vysílání CNN Prima NEWS 7. října.

Nechutná mi jíst a špatně trávím

„Veřejně prohlásil kněz, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil – typický katolický kněz,” konstatoval Zeman. Vyjádřil se i ke slovům bývalé ministryně Džamily Stehlíkové, která uvedla, že je Zeman ve špatné stavu, odříznutý od civilizace a že je třeba zasáhnout.

„Můj skutečný stav, i když Stehlíková říká, že mám 10 nemocí, tak je takový, že mi nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky v nemocnici vedly k tomu, že už jsem normální,“ uvedl prezident.

Podpis je pravý

Zároveň řekl, že diskutovaný podpis pod svoláním schůze Poslanecké sněmovny na 8. listopadu je pravý. Ocenil aktivitu Vratislava Mynáře. „Vážím si kancléře, který zdokumentoval akt podpisu. Podpis je pravý. Mohu to jako jeho autor potvrdit,“ pravil.

Zeman je v ÚVN hospitalizovaný od 14. září. Jak sám přiznal, jeho zdravotní stav byl z počátku složitý, ale postupně se zlepšoval díky péči lékařů.

Tagy: