Zeman není podle nemocnice schopen vykonávat úřad, oznámil Vystrčil. Prognóza je nejistá

Miloš Vystrčil

Vyjádření Miloše Vystrčila ke zdravotnímu stavu prezidenta

Prezident Miloš Zeman není v současné době schopen vykonávat své pracovní povinnosti. V pondělí to na tiskové konferenci oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Šéf Senátu přečetl dopis, který dostal v pondělí od ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala.

„Dle názoru ÚVN není Miloš Zeman – prezident republiky – v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ prohlásil šéf Senátu Miloš Vystrčil v pondělí večer na velmi očekávané tiskové konferenci.

Vystrčil přečetl dopis, který podepsal ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. Jde o odpověď na dotazy šéfa Senátu a jeho kolegů. Ty Vystrčil poslal jak na Hrad, tak i do nemocnice. Z Hradu ale žádné odpovědi nepřišly. Mynář krátce před tiskovou konferencí Senátu pouze řekl, že Vystrčil předvádí pokrytectví.

Podle sdělení nemocnice je návrat prezidenta k pracovním povinnostem nepravděpodobný. „Dle názorů ÚVN je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá – a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech hodnocena jako málo pravděpodobná,“ přečetl dále Vystrčil. „Sdělení ÚVN si velmi vážím a myslím, že k celé události přistoupila velmi zodpovědně,“ dodal předseda Senátu.

Mynář dostal dopis už ve středu

Ten samý dopis, který Vystrčil přečetl, dostal i hradní kancléř Vratislav Mynář, který několik hodin předtím požadavek šéfa Senátu na nemocnici ostře zkritizoval na tiskové konferenci. Se stanoviskem nemocnice měl být seznámen ve středu 13. října.

Ovšem následující den se na popud kancléře dostavil do Ústřední vojenské nemocnice předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a podle jeho slov před ním prezident vlastnoručně podepsal rozhodnutí o svolání zasedání Sněmovny. „Komunikuje, můžu vyvrátit spekulace, že by nemohl mluvit,“ řekl médiím s tím, že se hlava státu udržuje v obraze čtením zpráv. „Nejvíce ho baví zprávy o tom, že zemřel,“ dodal.

Na Zemanovo okolí bylo následně podáno trestní oznámení ohledně podezření, že podpis na dokumentu je možná zfalšovaný. Touto věcí se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ). Bývalý šéf protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt podotkl, že je to vůbec poprvé v historii prezidentské kanceláře, kdy se řeší pravost podpisu.

Šéf Sněmovny po Vystrčilově tiskové konferenci uvedl, že neví, proč kancléř takto postupoval. „Minimálně jsem měl být informován,“ řekl. Zopakoval, že s prezidentem osobně mluvil a Zeman před ním podepsal rozhodnutí o svolání nové Sněmovny. Podle něj prezident věděl, co podepisuje. „Nedokážu se vyjádřit k prohlášení ÚVN, mohu komentovat pouze těch šest minut, kdy jsem u prezidenta byl,“ řekl Vondráček. „Z jedné schůzky nevyvodíte celkový stav,“ doplnil.

Senátoři jsou pro aktivaci článku 66

Podle šéfa Senátu je nyní namístě aktivace článku 66. „Jiná možnost nepřichází do úvahy než to, kdy a jak aktivujeme článek 66 Ústavy České republiky,“ doplnil Vystrčil. Právě článek 66 pojednává o tom, že prezident není krátkodobě schopen vykonávat svou funkci.

Pro aktivaci článku jsou senátoři napříč všemi kluby. V úterý se bude konat schůzka s předsedy sněmovních stran a budou se společně bavit o tom, co dál a zda skutečně dojde k aktivaci článku.

Článek 66 je v ústavě pro případ, že prezident není z nějakého důvodu schopen úřad vykonávat. V takovém případě se musí shodnout Senát i Poslanecká sněmovna na tom, že to tak je. Pravomoci hlavy státu se pak dělí mezi předsedu Poslanecké sněmovny a premiéra.

Tagy: