Stávková pohotovost odborů je úlet. Ztrácí nervy a neumí ani říct, co jim vadí, uvedl Kovanda

Lukáš Kovanda

360° 30.5.2023

Odbory, které hrozí stávkovou pohotovostí, ani neumí říct, co jim na konsolidačním balíčku vadí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil ekonom Lukáš Kovanda. Domnívá se, že ztrácí nervy a dopouští se úletu.

„Balíček může být kritizován i z toho úhlu pohledu, že je příliš měkký. Až si ten prach sedne, až si v klidu všichni včetně odborů budeme moci projít jeho body, horké hlavy vychladnou,“ uvedl ke kritice úsporných opatření Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský se postavil Stanjurovi. Zkritizoval snížení platů, omezení agendy svého úřadu odmítl

Proti těm se hlasitě vyhrazuje předseda odborářů Josef Středula. „Myslím si, že reakce odborů je ale naprosto nepřiměřená situaci. Nejsem nějaký fanoušek vlády nebo se snažím vždy vystupovat objektivně, ale hrozit stávkovou pohotovostí je skutečně totálně mimo, je to úlet,“ nebral si servítky Kovanda.

Ekonom dodal, že odbory ztrácí nervy a nejsou ani schopny vysvětlit, co jim na balíčku vadí, protože zasahuje všechny socioekonomické skupiny poměrně spravedlivě. Odborový předák ale ve svém zveřejněném letáku tvrdí, že průměrná rodina přijde ročně v důsledku vládních opatření o přibližně 178 tisíc, pokud oba rodiče pracují ve státní správě.

Na to, že je kritika odborů neadekvátní, upozornila i analytička Echo24 Lenka Zlámalová. „Mně se (na konsolidačním balíčku) nelíbí, že se zvyšují přímé daně, ale to, že by (opatření) měla fatální dopad na rodinné rozpočty, tak tohle spojení bych rozhodně nepoužila. Více než 170 tisící korun mi připadalo úplně mimózní,“ uvedla Zlámalová kriticky k odborářským odhadům, o kolik přijdou rodiny po přijetí úsporného balíčku.

Tagy: