Zemanovi vadí bakalář Lipavský. Přitom Hamáček jako pouhý maturant u něj prošel bez výhrad

Miloš Zeman a Jan Hamáček

Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti), hlavním důvodem je podle něj nízká kvalifikace uchazeče, který má pouze bakalářský diplom. Přitom Jan Hamáček, který v končící vládě Andreje Babiše zastával post ministra vnitra a místopředsedy vlády, je pouze maturantem. A ministry bez titulu měl dokonce Zeman i ve své vlastní vládě, která vznikla v roce 1998.

„Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ píše jako jeden z důvodů Miloš Zeman ve stanovisku, proč ho odmítá jmenovat ministrem zahraničí.

Lipavskému je šestatřicet let. Vystudoval bakalářský obor mezinárodní teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Během studia také absolvoval dvousemestrální pobyt na univerzitě v Kentu ve Velké Británii v rámci projektu Erasmus.

Svou bakalářskou práci obhájil v roce 2010 a byla na téma politizace ruských energetických dodávek na příkladu zemního plynu.

Bez titulu byli i Dostál a Lánský

Lipavský by nebyl prvním, koho Miloš Zeman jmenoval do funkce ministra, pro příklad nemusíme chodit daleko. V končící vládě sedí dokonce pouhý maturant Jan Hamáček, který byl čtyři roky ministrem vnitra a dokonce zastával funkci vicepremiéra. A s jeho jmenováním Miloš Zeman problém neměl.

Hamáček sice několik let studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale studia nedokončil. Jeho nejvyšším ukončeným vzděláním je tak maturita z Gymnázia Mladá Boleslav.

Prezident naopak Hamáčka v jeho ministrování ještě chválil. Vzpomeňme například na jeho výrok ze začátku loňského roku, kdy se Jan Hamáček pasoval do role bojovníka s covidem v červeném svetru.

„Jak vidíte, mám na sobě červený pulovr, který jsem měl i včera, a to je výraz sympatií vůči panu prvnímu vicepremiérovi Hamáčkovi, protože si myslím, že jeho názory jsou racionální a v dobrém slova smyslu opatrné,“ chválil Hamáčka Zeman.

Ministry bez titulu měl dokonce Zeman i ve své vlastní vládě z roku 1998. Byl jím například ministr kultury Pavel Dostál či tehdejší místopředseda vlády pro koordinaci resortů zahraničí, vnitra a obrany Egon Lánský.

Tagy: