Zemanův projev: Neúspěšných si nevšímejme. Jen špiní práci lidí, kteří něco dokázali

Miloš Zeman

Projev prezidenta Miloše Zemana k národu u příležitosti 28. října

„Uvědomuji si, že dějiny jsou tvořeny skutečně lidmi, kteří něco dokázali. Zasadili strom, postavili dům nebo zplodili dítě. Nejde jen o vyznamenané na Pražském hradě. Pro naši zemi jsou důležité miliony lidí, kteří svým způsobem mají za sebou úctyhodnou životní dráhu.“ To je hlavní poselství projevu prezidenta České republiky Miloše Zemana ke 102. výročí vzniku Československé republiky.

Miloš Zeman rovněž vyzval, abychom nevěnovali pozornost těm, kteří práci úspěšných lidí špiní. „Nevšímejte si jich, ať jsou to hateři na sociálních sítích nebo někteří komentátoři v médiích. Vzpomínám si na slova svého přítele Pavla Dostála, který říkal, že s domovnicí se nediskutuje,“ řekl také český prezident.

Podle Zemana jsou pro Českou republiku důležití lidé, kteří mají za sebou úctyhodnou životní dráhu. „A nejsou to jenom desítky vyznamenaných na Pražském hradě ve Vladislavském sále. Jsou to tisíce, desetitisíce, statisíce, miliony lidí, kteří se mohou ohlédnout a za sebou vidět, že tato dráha byla úspěšná,“ řekl ve svém projevu u příležitosti státního svátku.

Ať je to svátek nás všech

Prezident České republiky také připomněl své dlouhodobé přání, aby byly i na krajské úrovni odměňovány osobnosti například formou „osobnosti kraje“ nebo aby se tato úcta k osobnostem vztahovala i na česká města nebo obce. „Věřím, že ti, kdo se na mě dnes dívají, budou spolu se mnou slavit svátek 28. října jako jejich svátek, svátek jejich díla,“ řekl Zeman.

Podle něho je středeční den svátkem národní hrdosti, která je vytvářena všemi, kdo pomáhají našemu národu k lepšímu životu. „Přejme si, aby to byl svátek nás všech,“ řekl Miloš Zeman a vyjádřil naději, že za rok bude moci přivítat hosty i vyznamenané ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Miloš Zeman rovněž vzpomenul svůj necelé dva týdny starý projev k národu, v němž občany vyzval, aby dodržovali vládní protiepidemická opatření. „Také jsem apeloval na to, aby byli pokutováni ti, kdo tato opatření nedodržují, protože tím škodí sami sobě i druhým,“ řekl český prezident.

Díky zdravotníkům

Prezident si tehdy rýpl například do prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera či kardiologa Jana Prika. Lidé jako oni prý epidemii koronaviru zlehčují. Poděkoval zdravotníkům za to, že stojí v první linii tváří v tvář nákaze a vyjádřil jim úctu a obdiv.

„Setkáváme se v těžké chvíli. Roste počet nakažených koronavirem, roste počet hospitalizovaných, roste počet těžce nemocných a co horšího, roste počet mrtvých. Kdysi, když počet mrtvých byl na velmi nízké úrovni, jsme se mohli utěšovat tím, že COVID-19 se dá vyléčit, ale úmrtí se samozřejmě vyléčit nedá a je to nesmírná ztráta pro naši společnost, pro rodiny těch, kdo zemřeli, pro všechny z nás,“ řekl téměř před dvěma týdny prezident.

Zeman tehdy podpořil Romana Prymulu (za ANO), který jen několik dní předtím vystřídal Adama Vojtěcha (za ANO) ve funkci ministra zdravotnictví. Prymulu označil za vítěze nad první vlnou koronavirové epidemie a vyjádřil přesvědčení, že bude úspěšný i v boji s druhou vlnou. „Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována,“ konstatoval 16. října prezident.

Tagy: