Biolog Šerý: Nový smrtelnější covid má 18 mutací, které umí obejít očkování

Omar Šerý

Nová varianta covidu z Jihoafrické republiky může být smrtnější, infekčnější a mít rychlejší průběh onemocnění. Pro CNN Prima NEWS to řekl neurobiolog a specialista na DNA Omar Šerý. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila v pátek novou variantu B.1.1.529 mezi znepokojivé. Země Evropské unie souhlasí se zastavením letů ze sedmi států v jižní Africe.

Neurobiolog a specialista na DNA Omar Šerý v televizi CNN Prima NEWS v pátek uvedl: „S kolegy jsem se na novou variantu podíval a bohužel jsem zjistil, že je zde 18 mutací v rámci této varianty, které ovlivňují vazbu protilátek již vytvořených člověkem a dalších osm mutací, které ovlivňují vazbu na receptor ACE2, což znamená, že tato varianta může být nakonec smrtnější, mít rychlejší průběh onemocnění a být infekčnější.“

Šerý potvrdil, že tyto vlastnosti nového typu viru mají vliv i na účinnost vakcíny. „18 mutací v rámci této varianty koronaviru ukazuje, že jsou to mutace, které jsou pro protilátky únikové,“ uvedl.

Unie zakazuje lety z jihu Afriky

Novou hrozbou se v pátek zabývaly i státy Evropské unie. Výbor zdravotních expertů z unijních zemí „souhlasí, že je potřeba aktivovat nouzovou brzdu a zavést dočasné restrikce na všechny cesty do Evropské unie z jižní Afriky,“ uvedlo na Twitteru slovinské předsednictví. Mluvčí Evropské komise Eric Mamer upřesnil, že zákaz se vztahuje na Botswanu, Svazijsko, Lesotho, Mosambik, Namibii, Jihoafrickou republiku a Zimbabwe.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už dříve během pátku podle ČTK řekla, že „veškeré lety z těchto zemí by měly být zrušeny do doby, než budeme mít jasno ohledně toho, jak závažné jsou mutace této varianty“. Zdůraznila, že cestující, kteří se vrátí z dotyčné oblasti, musejí dodržovat přísná karanténní opatření.

WHO je znepokojena

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila v pátek novou variantu mezi znepokojivé. Organizace to v pátek oznámila po konzultacích s experty. Nové varianty jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně i nyní převládající varianta delta. Nejnovější variantě přiřadila WHO řecké písmeno omikron.

Jihoafričtí vědci evidují rychlé šíření nové formy viru v provincii Gauteng, která zahrnuje města Johannesburg a Pretoria. Kromě JAR byla detekována i v Botswaně, Hongkongu a v Izraeli. První výskyt této mutace v Evropě potvrdila Belgie.

Tagy:
Afrika mutace Jihoafrická republika cestování Omar Šerý nová mutace jihoafrická mutace