Nebezpečná mutace covidu z JAR už je v Evropě. Vakcíny mohou ztratit 40 procent účinnosti

Nová varianta koronaviru už je v Evropě, zachytili ji v Belgii. (Ilustrační foto)

Nebezpečná varianta koronaviru už je v Evropě. První případ nákazy variantou B.1.1.529 hlásí belgická Lovaň. Nakaženou je mladá dospělá žena, která se vrátila z Egypta a Turecka. Tuzemská vláda rozhodla, že Češi, kteří přicestují z JAR, musejí do izolace. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid si myslí, že nová varianta může snížit efektivitu vakcín minimálně o 40 procent.

Žádná přímá vazba na Jihoafrickou republiku, odkud se virus šíří. Mladá Belgičanka byla v Egyptě a Turecku, přesto jí v nemocnici v Lovani zjistili novou nebezpečnou variantu koronaviru. Je tak první potvrzenou Evropankou. Informaci potvrdil ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke. Žena nebyla očkovaná proti covidu ani až dosud nikdy neměla potvrzenou infekci.

Belgický virolog Marc Van Ranst, jehož laboratoř úzce spolupracuje s agenturou pro veřejné zdraví Sciensano, předtím informoval, že Belgie v souvislosti s variantou B.1.1.529 analyzovala „dva podezřelé vzorky“. Později na Twitteru uvedl, že v jednom případě se nákaza potvrdila čtyři dny po nástupu příznaků covidu. Aniž by specifikoval pohlaví pacienta, doplnil, že daná osoba se 11. listopadu vrátila z Egypta.

Výskyt nové varianty koronaviru označované také řeckým písmenem „ný“ před pátkem evidovaly pouze Hongkong, Botswana a Jihoafrická republika. Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví na její šíření upozornilo na čtvrtečním brífinku, na kterém vědci hovořili o znepokojivé kombinaci mutací. Vysoký počet nových rysů by mohl znamenat, že tato podoba koronaviru bude nakažlivější a bude schopna obejít lidskou imunitu.

Evropa pozastavuje lety

Británie, Rakousko, Německo či Česko už v souvislosti s šířením nové varianty pozastavují lety z afrických zemí, hlavně z Jihoafrické republiky a Botswany, kde se vir objevil poprvé. Všichni Češi vracející se z JAR a dalších zemích v regionu budou muset po návratu minimálně na deset dnů do izolace. Rozhodla o tom vláda v demisi. Po návratu z Jihoafrické republiky musí lidé také podstoupit test do 24 hodin a další nejdřív 10., nejpozději 14. den po návratu.

„Podle informací, které jsou k dispozici, může být tato varianta infekčnější než delta. Je zde riziko, že by mohla zaujmout dominantnější pozici v rámci variant, které se šíří nejen v Česku, ale v celém světě,“ podotkl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dodal, že o nové variantě má ministerstvo dosud minimum informací.

„Nemám přesnou informaci o tom, zda tato varianta může obejít očkování. K situaci by se měla vyjádřit Světová zdravotnická organizace, zatím je to ale ve fází úvah expertů,“ dodal.

Vědci o B.1.1.529 zatím příliš neví. Někteří experti už ale upozorňují, že může jít o dosud nejprůraznější variantu, která svými negativními vlastnostmi překoná i deltu.

Britský ministr zdravotnictví Javid se obává, že varianta může snížit efektivitu vakcín nejméně o 40 procent. Vědecký časopis Nature mezitím uvažuje, zda varianta viru dokáže obejít nejen imunitu zpevněnou očkováním, ale i imunitu po prodělání původního covidu.

Ještě v úterý země po celém světě evidovaly v součtu pouze deset případů nákazy, teď už jich je 83. Nejvíce v Jihoafrické republice, další v Botswaně, Hongongu a už i v Izraeli.

Řada vědců ale uklidňuje, že je stále brzy na to s jistotou říci, že nová varianta koronaviru může být nebezpečnější než ostatní. B.1.1.529 má v sobě 32 mutací viru, zhruba dvakrát víc než varianta delta.

„Zatím všechno nasvědčuje tomu, že varianta se může šířit rychleji než delta. Současné vakcíny proti ní zřejmě nebudou tolik efektivní,“ sdělil Javid. Informoval o tom web Business Standard.

Tagy: