Zemětřesení na pražské AVU. Odstoupila rektorka, kritizovali ji Knížák, Hřebejk či Svěrák

Odstupující rektorka AVU Mária Topolčanská

Rektorka a prorektoři AVU odstoupili z funkcí

Rektorka Akademie výtvarných umění (AVU) v Praze Mária Topolčanská, jejíž odstoupení nedávno požadovala petice podepsaná téměř stovkou umělců, odstoupila z funkce. Ve středu to uvedl server iDNES.cz s odkazem na kancelář rektorky. Podle informací webu na AVU nyní zasedá krizový tým, ze svých funkcí totiž odstoupili i všichni čtyři prorektoři, škola je tak bez vedení.

Jedenapadesátiletá Topolčanská byla v čele školy od roku 2022. Nedávno zveřejněná petice jí vytkla nezvládnutí funkce a nedostatek erudice a zkušeností v oboru a její signatáři požadovali její výměnu. Současně žádali restrukturalizaci AVU a Národní galerie a změny v Cenách Jindřicha Chalupeckého. Pod peticí byli podepsáni například bývalý rektor AVU Milan Knížák, sochaři Jaroslav Róna a David Černý, režisér Jan Svěrák, architekt Josef Pleskot, výtvarník Michal Rittstein nebo spisovatel Jáchym Topol. Text zveřejnila Barbora Šlapetová, manželka bývalého pedagoga AVU Lukáše Rittsteina, kterého loni Topolčanská odvolala za pokus o podvádění a neetické chování, jak uvedla Topolčanská v České televizi.

ČTĚTE TAKÉ: Jsem na tom mizerně, přiznává král české dechovky. Josefu Zímovi hrozí amputace nohy

Prorektorky a prorektor školy v červnu v souvislosti se zveřejněnou peticí sdělili, že petice směšuje věcné body s osobními útoky a dezinformacemi. Podle nich specifikem tohoto generačního sporu je, že se starší umělci bouří proti mladým, což v minulosti bývalo naopak.

Podle iDNES.cz Topolčanská oznámila odstoupení z funkce na jednání akademického senátu školy. Jestli k tomuto kroku přistoupila na základě tlaku petice, není zatím jasné.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemětřesení na pražské AVU. Odstoupila rektorka, kritizovali ji Knížák, Hřebejk či Svěrák

Tagy:
zemětřesení petice Jan Svěrák David Černý Národní galerie v Praze Cena Jindřicha Chalupeckého Milan Knížák Akademie výtvarných umění v Praze Jaroslav Róna Maria Topolčanská