New York zasáhlo vzácné zemětřesení, ukazují videa. Záchvěvy v USA pocítilo 42 milionů lidí

New York

Zemětřesení zachycené v pátek na kameru v New Jersey

Americký stát New Jersey v pátek dopoledne místního času zasáhlo zemětřesení. Podle údajů tamních úřadů mělo sílu 4,8 stupně Richterovy škály, napsal web americké CNN. Otřesy byly cítit v New Yorku i ve Filadelfii. Newyorská policie uvedla, že nebyly hlášeny žádné škody ani zranění. Web britské BBC dodal, že zemětřesení se v dané oblasti vyskytuje jen vzácně.

Epicentrum otřesů se podle CNN nacházelo u městečka Lebanon v New Jersey, asi 80 kilometrů západně od New Yorku v hloubce zhruba pěti kilometrů. Zemětřesení, které podle Geologické služby Spojených států začalo krátce před půl jedenáctou dopoledne místního času, mělo pocítit 42 milionů lidí, informovala agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu očima Čecha: Zkameníte a nevěřícně sledujete zkázu kolem

„Všechno začalo vibrovat, pak jsem cítil, jak se budova otřásá. Myslel jsem si, že je to velký náklaďák, dokud se všechno nezačalo kymácet,“ řekl CNN David Rodriguez, obyvatel New Jersey. V New Yorku se měli po skončení otřesů vyděšení lidé vyhrnout z budov do ulic.

Newyorská policie a hasiči informovali, že zatím nemají hlášení o žádných škodách ani incidentech. „Úředníci vyhodnocují dopad otřesů,“ citoval guvernérku státu New York Kathy Hochulovou web BBC. Podle Federálního úřadu pro letectví byly pozastaveny lety na newyorské letiště Johna F. Kennedyho, Philadelphia, Baltimore a Newark.

Železniční společnost Amtrak oznámila, že v důsledku zemětřesení došlo ke zpožděním jejích vlaků. Začala také s kontrolou kvality tratí. „Na celém severovýchodě bylo zavedeno omezení rychlosti, dokud nebudou dokončeny všechny kontroly,“ uvedla společnost na sociálních sítích. Dopravce NJ Transit uvedl, že kvůli zemětřesení došlo v celém systému ke zpoždění až o 20 minut, a to kvůli inspekcím mostů.

V newyorském sídle Organizace spojených národů bylo kvůli otřesům přerušeno jednání Rady bezpečnosti o válce na Blízkém východě. Vibrace přerušily proslov zástupkyně organizace Save the Children Janti Soeriptové. „Je to zemětřesení?“ zeptala se.

K TÉMATU: Zemětřesení během briefingu Rady bezpečnosti OSN o Gaze

Ještě dlouho po odeznění vibrací obyvatelům chodily na mobilní telefony nouzová upozornění, která mnohé z nich znovu vyděsila, píše CNN. V 11:46 přišla další zpráva varující před následnými otřesy.

Není to poprvé, co východní pobřeží a město New York zasáhlo zemětřesení. Páteční otřesy však byly nejsilnější od roku 1983, tehdy mělo sílu 5,1 stupně. Tektonický zlom Ramapo probíhá od Appalačských hor přes New Jersey a pod ostrovem Manhattan se nachází nejméně pět menších zlomových linií.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tchaj-wan zasáhlo ničivé zemětřesení, největší za posledních 25 let. Úřady hlásí devět mrtvých

Tagy: