Pravá ruka gangstera Krejčíře a známý Gazdíka s Polčákem. Kdo je obviněný Michal Redl?

Petr Gazdík a Stanislav Polčák

ZPRÁVY PLUS - 17.6. v 10:30

Společně s bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (STAN) figuruje mezi osobami obviněnými z korupce v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP) i lobbista a podnikatel Michal Redl. Ten byl v minulosti jedním z klíčových spolupracovníků gangstera Radovana Krejčíře. V posledních letech se také často psalo o jeho vazbách na hnutí STAN. Opakovaně byl v kontaktu s ministrem školství Petrem Gazdíkem či europoslancem Stanislavem Polčákem (oba STAN).

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve středu obvinili 11 osob kvůli hospodaření DPP. Deník Právo v pátek napsal, že je celkem stíháno již 13 lidí. Mezi podezřelými je mimo jiné dnes již bývalý náměstek pražského primátora a člen hnutí STAN Petr Hlubuček či kontroverzní podnikatel Michal Redl.

Na základě zjištění policie má jít o korupci a účast na organizované zločinecké skupině. „Politickou hlavou“ byl údajně Hlubuček. Výkonnou funkci měl mít Redl. Hlubuček však není jediným členem STAN, se kterým je jméno zlínského podnikatele spojeno.

V roce 2017 Stanislav Polčák odeslal Redlovi e-mail se žádostí o doporučení k nominacím na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu. Toto zjištění tehdy stálo Polčáka kandidaturu do předsednictva STAN. Přesto na místopředsedu hnutí kandidoval úspěšně o čtyři roky později.

Šifrovaná komunikace

Další Redlovou známostí z hnutí STAN je Petr Gazdík. Podle webu Neovlivní.cz si měl současný ministr školství s podnikatelem opakovaně volat prostřednictvím šifrovaného telefonu a rovněž došlo i na několik osobních schůzek. Trojice se také potkala v roce 2016 v Rakousku, kde byl Gazdík s Polčákem na dovolené.

Podle webu Novinky.cz Gazdík s Redlem řešil mimo jiné mediální obraz hnutí STAN. Během schůzky, kterou si domluvili v prosinci minulého roku, Redl ministra ujišťoval, že „jde o absolutně zabezpečenou kancelář“.

Oba dva politici však své vazby na Redla dlouhodobě bagatelizují. „S Michalem Redlem se známe, to jsem nikdy nepopíral. Ale rozhodně popírám, že by jakkoliv zasahoval do rozhodování hnutí STAN nebo do mých politických rozhodnutí,“ řekl Gazdík s tím, že se s Redlem setkávali i společensky na přátelské bázi.

„Kdysi jsem mu (Redlovi) řekl, že o politice budeme rozhodovat my (Starostové). Respektive, že může říct svůj názor, protože on je člověk, který má poměrně vysokou míru politického zájmu. Avšak že my se rozhodujeme podle vlastního přesvědčení,“ zmínil Polčák v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Podle komentátora Jaroslava Spurného udělali oba členové hnutí STAN velkou chybu.

Tunelování České spořitelny a daňové úniky

„Pan Gazdík není obviněn ani podezřelý, ale s Redlem se několikrát sešel. Politici by se něčemu takovému měli vyhýbat. Měl si to vyhodnotit jako riziko a od takových lidí se držet dál. Komunikace Polčáka s Redlem v roce 2017 mě velmi překvapila. Mohlo to být sice neformální, ale požadovat rady od takhle kontroverzní osoby bylo od Polčáka hodně neprozíravé,“ hodnotil Spurný ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle politologa Lukáše Jelínka by měl Gazdík co nejdříve vyložit všechny karty na stůl. „Neměl by opakovat chyby svého zesnulého kolegy Věslava Michalika z loňského roku. Šifrovaná komunikace vyvolává pochybnosti. Možná jsou pouze přátelé. Gazdík měl ale jako politický matador myslet na to, že takový kontakt se mu může vymstít,“ dodal.

Redl se podle vyšetřovatelů spolu s Radovanem Krejčířem před dvaceti lety podílel na tunelování České spořitelny i na půlmiliardovém daňovém úniku v takzvané kauze M5. V obou případech byl obviněn. Soudu se ale nakonec vyhnul. Podle lékařů má totiž vážnou duševní chorobu.

Že si byl s jedním z nejznámějších českých zločinců blízký, ukazuje i dopis, který Krejčíř poslal Redlovi v době, kdy pobýval ve vazbě: „Čau Míšo. I když se spolu moc dlouho neznáme, musím objektivně říct, že jsem velmi pozitivně překvapen za loajalitu a přístup tvojí osoby ke mně. Prosím tě, snaž se vytahovat v klidu peníze z TL a dávej cash otci. Měj se fajn. Brzy na shledanou, Raďulka.“

Tagy: