Zemětřesení ve Francii. Premiér po vítězství levice oznámil demisi, distancoval se od Macrona

Francouzský premiér Gabriel Attal

Levicová koalice vyhrála ve Francii parlamentní volby

Francouzský premiér Gabriel Attal v neděli večer oznámil, že v pondělí ráno podá demisi. Distancoval se od prezidenta Emmanuela Macrona, který ho do čela vlády jmenoval, uvedli komentátoři stanice BFM TV. Attal rezignací reagoval na výsledky předčasných parlamentních voleb, v nichž podle odhadů nečekaně zvítězil levicový blok Nová lidová fronta.

Vládní centristická kandidátka Spolu ve volbách podle odhadů skončila na druhém místě a nebude mít většinu v novém Národním shromáždění, uvedl Attal. „Věrný republikánským tradicím a mým vlastním principům v pondělí ráno rezignuji,“ řekl Attal zhruba hodinu a půl po uzavření volebních místností. Vládní tábor podle Attala přečkal hlasování se ctí.

ČTĚTE TAKÉ: Hned uznáme Palestinu a zrušíme Macronovu reformu, zní z vítězné levicové koalice

Předčasné volby vyhlásil prezident Macron na začátku června po vítězství krajně pravicového Národního sdružení (RN) ve volbách do Evropského parlamentu. Jeho krok média popisovala jako velmi nečekaný a riskantní. Attal v neděli k tehdejšímu rozpuštění parlamentu dva roky od posledních voleb prohlásil, že to „nebylo jeho rozhodnutí, ale odmítl ho snášet“.

Attal také při oznámení rezignace uvedl, že většinu v parlamentu nezískal žádný z extrémů. Ve druhém kole se po úspěchu v tom prvním čekalo vítězství RN, zvítězil ale levicový blok, jehož největším členem je krajně levicová Nepodrobená Francie (LFI).

Tagy: