Zemřel astronaut programu Apollo Frank Borman. Velel první misi na oběžnou dráhu Měsíce

V Billings v Montaně zemřel astronaut programu Apollo Frank Borman, který velel první misi na oběžnou dráhu Měsíce, oznámila kosmická agentura NASA. Bylo mu 95 let.

„Dnes vzpomínáme na jednoho z nejlepších členů NASA. Astronaut Frank Borman byl skutečným americkým hrdinou. Jedním z jeho mnoha úspěchů bylo velení misi Apollo 8,“ uvedl ve čtvrtek v prohlášení ředitel NASA Bill Nelson. Borman podle prohlášení zemřel v úterý 7. listopadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rudé UFO velké jako fotbalové hřiště. Nad základnou v USA se rozpoutalo peklo, říká oficír

Během mise Apollo 8 v prosinci 1968 se Borman a jeho kolegové z posádky Jim Lovell a William Anders stali prvními lidmi, kteří obletěli Měsíc. Posádka poprvé vyfotografovala planetu Zemi, jak se tyčí nad pustým, zjizveným měsíčním povrchem. Vznikla tak ikonická fotografie, která se nesmazatelně zapsala do povědomí veřejnosti, informovala stanice CNN.

Na Štědrý den pak odeslala posádka Apolla 8 na Zemi zprávu. „Tady je Apollo 8, které k vám přichází živě z Měsíce,“ oznámil Borman poté, co aktivoval malou ruční televizní kameru a ukázal divákům, jak Měsíc vypadá z vesmíru.

Borman, stíhací a zkušební pilot letectva, se v roce 1962 stal členem „druhé generace“ astronautů NASA. Před misí Apollo 8 sloužil na misi Gemini 7, která strávila 14 dní na oběžné dráze kolem Země a poprvé uskutečnila těsné setkání ve vesmíru, když se přiblížila na pouhých několik metrů ke kosmické lodi Gemini 6.

V roce 1967 byl Borman členem komise, která vyšetřovala požár, při němž zahynuli tři astronauti na Apollu I. Později vedl tým, který konstrukci kosmické lodi Apollo přepracoval.

Po skončení kariéry v NASA pokračoval v práci v letectví jako generální ředitel společnosti Eastern Airlines. Borman zemřel jen týden poté, co ve věku 87 let navždy odešel astronaut programu Apollo Thomas K. Mattingly II.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průlom v objevování vesmíru. Na Zemi přistála schránka se vzorky z nebezpečného asteroidu

Tagy:
vesmír NASA Země Měsíc oběžná dráha kosmonaut Bill Nelson Program Apollo Frank Borman Gemini