Zemřel Thomas K. Mattingly, astronaut a zachránce vesmírné mise Apollo 13

Zemřel americký astronaut Thomas K. Mattingly, který se zachránil z nešťastné vesmírné mise Apollo 13. Bylo mu 87 let, napsal deník Bild.

V roce 1970 byl Mattingly zařazen do týmu vesmírné mise Apollo 13, která mířila na Měsíc do oblasti Fra Mauro, kde měla lidská posádka vystoupit na jeho povrch. Zhruba 72 hodin před startem musel ale Mattingly svou účast v misi zrušit. V jeho rodině se vyskytly zarděnky, ačkoliv on sám neonemocněl, musel se letu vzdát.

ČTĚTE TAKÉ: Ve vesmíru nejsme sami. Myslí si to stále více vědců, už máme dost možností, jak to zjistit

V průběhu letu nastala exploze jedné z kyslíkových nádrží, která vážně poškodila servisní modul. Řídicí středisko v Houstonu muselo během následujících čtyř dnů vymyslet plán na záchranu posádky Apolla 13 a dostat ji živou na Zemi, píše deník Bild.

Právě  Mattingly vymyslel metodu úspory energie, která vesmírnému plavidlu umožnila bezpečný návrat do atmosféry a pomohl zachránit životy svých kolegů Jamesi Lovellovi, Jacku Swigertovi a Fredu Haisovi.

Na motivy této události, kterou Jim Lovell popsal ve své knize Lost Moon (Ztracený Měsíc), natočil režisér Ron Howard v roce 1995 film s názvem Apollo 13, v němž ztvárnil hlavní roli Jima Lovella herec Tom Hanks a Mattinglyho hrál americký herec Gary Sinise.

Mattingly začal svou kariéru jako pilot v americkém námořnictvu a v roce 1966 byl přijat k výcviku astronautů.

Poprvé do vesmíru vzlétl 16. dubna 1972 jako pilot velitelského modulu Apolla 16 při misi na Měsíc. Druhý let absolvoval po desetileté pauze vyplněné výcvikem. Bylo to na palubě raketoplánu Columbia při misi STS-4, která odstartovala z Floridy z Kennedyho vesmírného střediska v červnu 1982. Potřetí letěl do vesmíru v roce 1985 a opět to byla expedice vojenská, připomíná web france24.com.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Psychedelické houbičky mohly stát za událostí, která málem skončila tragédií. Pilot se pokusil za letu vypnout motory

Tagy:
vesmír Apollo 13 Měsíc vesmírná mise Thomas Mattingly Program Apollo Fra Mauro