Zemřel hrdina boje proti pandemii Tom Moore. Britský veterán podlehl covidu

Alžběta ll. pasovala válečného veterána Toma Moora na rytíře.

Zemřel britský válečný veterán Tom Moore, který při jarní vlně pandemie vybral na boj s covidem téměř miliardu korun. Oznámila to jeho rodina. Moore se nakazil koronavirem a bojoval se zápalem plic. Bylo mu 100 let.

Mooreova dcera Hannah o víkendu informovala, že stoletý veterán leží v nemocnici, kam musel kvůli potížím s dýcháním. Test na COVID-19 mu vyšel pozitivní a měl zápal plic. Neležel ale na jednotce intenzivní péče a jeho rodina spolu s celou Británií doufala, že se brzy vrátí domů.

Nakonec ale nemoci podlehl, oznámila rodina v úterý. „S obrovským zármutkem musíme oznámit úmrtí našeho drahého otce, kapitána sira Toma Moorea. Jsme velmi vděční, že jsme byli v posledních hodinách jeho života s ním; Hannah, Benjie a Georgie u jeho lůžka a Lucy přes FaceTime,“ uvedly dcery Hannah Ingramová-Mooreová a Lucy Teixeiraová v prohlášení.

„Strávily jsme hodiny povídáním, vzpomínáním na jeho dětství a naši úžasnou matku. Smáli jsme se spolu i plakali. Poslední rok života našeho otce nebyl ničím jiným než pozoruhodným. Byl šťastný a zažil věci, o kterých jen snil. V mnoha srdcích byl jen krátkou dobu, ale byl skvělý otec a dědeček a v našich srdcích zůstane navždy,“ citoval dále z prohlášení web BBC.

Kondolenci pošle i královna

Na oficiálním twitterovém účtu britského válečného veterána pak rodina sdílela jeho fotku s popiskem „Kapitán sir Tom Moore, 1920–2021“. Tisíce lidí vyjadřují pod příspěvkem upřímnou soustrast, soukromou kondolenci Mooreovým příbuzným pošle podle vyjádření Buckinghamského paláce i královna Alžběta II.

Moore se stal miláčkem Britů poté, co v dubnu dokázal vybrat téměř 33 milionů liber (necelou miliardu korun) na podporu tamních zdravotníků. Dokázal to tak, že se s pomocí chodítka před svými 100. narozeninami procházel po zahradě. Symbolicky stokrát ušel vzdálenost 25 metrů.

Ve sbírce chtěl přitom veterán z druhé světové války dosáhnout částky 1000 liber. Za podporu boje s covidem ho ocenila královna, která ho v červenci na utajené ceremonii na hradě Windsor povýšila do rytířského stavu. Stal se tak z něj sir Thomas Moore.

Tagy: